2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nácik által elkobzott festményt kapott vissza az egykori tulajdonos örököse

2016. február 25. 13:23 MTI

Egykori francia tulajdonosától a náci uralom idején jogtalanul elvett, legalább másfél millió dollárt érő Pissarro-festmény visszaadásába egyezett bele az Oklahomai Egyetem. A Pissarro-alkotás néhány hónapon belül egy franciaországi múzeumhoz kerül öt évre.

Az egykori tulajdonos örökösét képviselő Pierre Ciric kedden elmondta, hogy a felek közötti megállapodás értelmében az intézmény visszaadja Camille Pissarro 1886-ban keletkezett, La bergere rentrant des moutons című képét Léone Meyer francia holokauszttúlélőnek, akinek édesapjától kobozták el annak idején a nácik az alkotást. Az egyetem igazgatója, David Boren közleményében felidézte, hogy a Weitzenhoffer család 1956-ban vásárolta meg a képet egy New York-i galériában, majd 2000-ben az egyetemnek adományozta.

Az egyetem vezetősége az intézmény szuverén mentelmi jogából eredő nehézségekre hivatkozva ellenezte az ügy jogi útra terelését, valamint nehezményezte, hogy Meyer eredetileg New Yorkban indította meg az eljárást, hogy - véleményük szerint - kikerülje az Oklahomában érvényes szigorúbb megkötéseket. Meyer kitartott álláspontja mellett, amely szerint őt illeti a műalkotás, mivel a kép édesapja tulajdonában volt, amikor azt a nácik magukkal vitték Franciaország második világháborús megszállásakor. A svájci nyilvántartási adatok mindezt megerősítették, ugyanakkor egy helyi bíróság kimondta, hogy az alkotás háború utáni tulajdonosai jogosan birtokolták a képet, és elutasította a nő kérelmét.

A mostani megállapodás értelmében a Pissarro-alkotás néhány hónapon belül egy franciaországi múzeumhoz kerül öt évre. Ezt követően az egyetem Fred Jones Jr. Művészeti Múzeuma és Franciaország között fog ingázni, egy leírás kíséretében, amely elmeséli kalandos történetét. A felek arról is megegyeztek, hogy Meyer még életében vagy végrendeletében egy franciaországi művészeti intézményre hagyományozza a képet. Legutóbbi, 2008-as felbecslésekor az alkotást 1,5 millió dollárra (423 millió forint) értékelték. Franciaországba szállítása előtt valószínűleg újra felbecsülik biztosítási célból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár