2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hogyan vált ikonná Che Guevara?

2015. november 19. 14:45

Che Guevarat brutális módon gyilkolták meg. Egy Felix Rodriguez nevű tiszt egy bizonyos Mario Terannak azt a parancsot adta ki, hogy ölje meg, de ne lőjön a fejébe. Che nem halt meg azonnal. Állítólag még a katonaorvost is arra kényszerítették, hogy belelőjön. A nyakára tüzeltek, így a saját vérébe fulladt bele. Fogoly volt, de az amerikaiak és a bolíviaiak figyelmen kívül hagyták a genfi konvenciót. Megpróbálták eltüntetni őt és eltussolni az ügyet. 

Che Guevara öröksége azonnal éreztetni kezdte hatását, amint megjelentek a haláláról szóló képek, azt azonban senki nem sejtette, hogy igazi jelképpé fog válni. Az argentinai Rosarióból indult. A várost ma Lionel Messi teszi ismertté, ám még a futballsztár híre sem mérkőzhet 1928-ban született elődjével. A félig ír, meglehetősen tehetős családból származó Guevara fiatalon rögbijátékos lett. Tipikus felső középosztálybeli argentinként nőtt fel. Szülei politikailag aktív családból származtak.

Motoros túrája során a Chile bányavidékén látott nyomor rádöbbentette: ezért nem más tehető felelőssé, mint az Egyesült Államok imperializmusa. Rájött arra, hogy korábbi elképzelése, miszerint orvosként munkálkodik majd a szegények sorsának megváltoztatására, nem lehet eredményes. Akkor tud hatékonyan javítani az életfeltételeiken, ha képes lesz változtatni az amerikai imperializmuson. A Spektrum sorozatában a XX. század négy ikonikus személyével ismerkedhetünk meg. A ma esti, 21.30-tól a képernyőre kerülő epizód Che Guevaráról fog szólni, akiről Martin Kemp, az Oxford Egyetem professzora (a Krisztustól a kóláig című könyv szerzője) kideríti: hogyan vált ikonná, és milyen események sora segítette őt, hogy azzá váljon, ahogyan ma ismerjük őt. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár