2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Számos rejtély övez egy 17. századi lisszaboni látképet

2015. október 19. 09:34 MTI

Első ízben láthatják a portugál főváros lakói az Ősi Művészetek Nemzeti Múzeumában azt a 17. századi lisszaboni látképet, amelyet számos rejtély övez.

A németországi Weilburg várkastélyától kölcsönkapott festmény csütörtök óta látható Lisszabonban, ahol február 14-ig marad. Portugál művészettörténészek azt remélik, ez idő alatt közelebb jutnak a képet övező három nagy rejtély megfejtéséhez. Jelenleg nem tudni, hogy ki festette a művet, sem azt, hogy pontosan mikor, és azt sem, miként került Németországba.

Bár portugál szakértők már évek óta tudnak a létezéséről, a legtöbbjük most először láthatja az alkotást a maga valóságában. Először látja a saját szemével Miguel Soromenho művészettörténész is, aki 2008-ban az első között szerzett tudomást a létéről. Szakértők elsőként azt szeretnék megtudni, hogyan került a lisszaboni panorámát ábrázoló kép a németországi várkastélyba. Történészek szerint jelenleg csak annyit tudni, hogy a festmény a második világháború után érkezett Németországba.

Az alkotó kilétére a festményen látható néhány feliratból, az azon látható épületekből és díszítőelemekből próbálnak következtetni. A harmadik megoldatlan rejtély a kép keletkezésének ideje. A festményen az 1613-as évszám és az első portugáliai látogatásán tartózkodó III. Fülöp spanyol király fogadásának részletei olvashatók, viszont a király a valóságban csak öt évvel később, 1618-ban látogatott a szomszédos országba. E rejtély egyik lehetséges megoldása lehet, hogy a festmény a spanyol király látogatására készült, évekkel előre, de ez is csak egy feltételezés.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár