2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Naponta kerülnek elő ősi épületek az ókori római városból

2015. július 8. 17:53 MTI

Huszonhárom római és középkori építmény maradványait tártak fel a Bulgária északkeleti részén fekvő Szilisztra városában. A kutatók többek között rábukkantak egy 35 méter hosszú ókori épület romjaira, és a leletek között számos falfestménytöredék is szerepel

A Duna jobb partján elhelyezkedő város eredetileg trák település volt, majd 106-ban rómaiak megalapították a Durustorum nevű kolóniát. A 7. században bolgárok foglalták el, ekkortól Drásztár volt a település neve. Itt lakott 30 éven át az első bolgár birodalom alapítója, Aszparuh kán, a 9. században Omurtag kán palotát építtetett, amely a bolgár cárok dunai rezidenciája lett, később itt volt az első püspöki székhely.

A városi vízvezeték- és csatornahálózat bővítését megelőző leletmentő régészeti feltárások során napvilágra került a római Durustorum egy korábban ismeretlen erődítménye, rábukkantak egy 35 méter hosszú ókori épület romjaira, és a leletek között számos falfestménytöredék is szerepel. Az archeológusok egyebek mellett megtalálták az Omurtag kán palotájához tartozó középkori épület maradványait is - olvasható az Archaeology in Bulgaria régészeti hírportálon.

"A régészeti ásatások 4-5 méteres mélységben folynak, így gyakorlatilag nap mint nap tárunk fel jelentős tárgyi emlékeket és épületmaradványokat. Soha korábban nem kerültek például még napvilágra ilyen nagy számban az ókori Durustorumból származó falfestmények" - mondta az ásatásokat irányító Georgi Atanaszov professzor.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár