2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Majdnem kapott még egy tornyot a Mátyás-templom

2015. április 15. 11:12 MTI

Az építés kezdetétől, a 13. század közepétől napjainkig mutatja be a Mátyás-templom történetét a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumában és a Mátyás-templomban látható kiállítás. 

Az április 16-tól látható kiállítás első állomása Ferenc József 1867-es Mátyás-templombeli koronázásának emlékeit ismerteti, ekkor vált világossá, hogy a templom restaurálásra szorul. Ezt követően visszaugrik 13. századi építéshez, majd kronológiai sorrendben halad. Végigvezeti a látogatókat a gótikus átépítések emlékein, bemutatja a török kort, amikor az épületet dzsámivá alakították át, majd azt az időszakot, amikor Buda 1686-os visszafoglalása után a jezsuiták használták az épületet. Részletesen foglalkozik a Schulek Frigyes által vezetett 19. századi nagy felújítással, végül a 2004-ben elkezdett és tavaly befejeződött műemléki rekonstrukció állomásait eleveníti fel.

A keddi sajtóbejáráson Farbakyné Deklava Lilla, a kiállítás egyik kurátora elmondta: a tárlat legfontosabb darabja a Schulek Frigyes által készíttetett hatalmas gipsz makett, amely 1877-től 1884-ig készült, és amelynek tervezése és építése mindig az adott épületrész tervezésével egy időben történt. A maketten látható, hogy a 19. századi felújítás során eredetileg kéttornyú templomot terveztek, vagyis a ma meglévő, helyreállított déli torony mellett lett volna egy robosztus, neoromán stílusú északi torony is. Ennek oka, hogy Henszlmann Imre, a magyarországi műemlékvédelem úttörő alakja az 1493-ban megjelent Schedel-krónika Budai látképén a templom mögött lévő domonkos templom tornyát a Mátyás-templom északi tornyaként azonosította. Ez a tudományos tévedés pedig tervezési zsákutcába vezetett, végül a torony nem épült meg - fűzte hozzá.

Farbakyné Deklava Lilla szerint a makett 18 ezer darabból készült, a Mátyás-torony majdnem négy méter magas rajta. A II. világháború idején megsérült, megmaradt része végül a Mátyás-toronyba került. A mostoha körülmények között tárolt részek alapján Módy Péter kőszobrász-restaurátor több évig tartó munkával építette újjá a kiállításon látható makettet.

Rákossy Anna művészettörténész, a Mátyás-templom munkatársa hangoztatta, hogy bár a kiállítás fő része a BTM-ben található, témája maga a Mátyás-templom. A templomban a BTM kiállításához kapcsolódó tárlatot szerveztek, amelynek van egy koronázásról szóló szakasza, egy barokk, elsősorban ereklyéket és ereklyetartókat bemutató szakasza, egy olyan része, amelyben a tervmásolatokat és a tervek alapján elkészített tárgyakat mutatják be egymás mellett, valamint láthatók a templom legérdekesebb, legjelentősebb liturgikus textiljei is.

Farbaky Péter, a BTM főigazgatója elmondta, hogy a kiállítás 776 oldalas katalógusában 50 szerző tanulmánya olvasható, szerkezete tükrözi a kiállítás kilenc fejezetes felosztását. A Vármúzeum három kiállítóterében több mint 350 műtárgy, a Mátyás-templomban mintegy 100 műtárgy látható. A kiállítás október 18-ig látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár