2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Churchill és a macskák

2014. március 11. 11:40 MTI

Egy volt kóbormacska, VI. Jock személyében új macskalakója van Winston Churchill legendás brit miniszterelnök múzeumként működő egykori lakóházának. A chartwelli Churchill-házat kezelő alapítvány a néhai kormányfő kívánságát tartja tiszteletben azzal, hogy mindig tart egy narancsszínű macskát.

A második világháborús miniszterelnök 88. születésnapjára, 1962-ben kapott ajándékba egy sötét narancssárga macskát egyik magántitkárától, Sir John 'Jock' Colville-től. A BBC szerint Jock, a macska jelen volt sok kormányülésen, és az a szóbeszéd járta, hogy Churchill házában nem kezdték el az étkezéseket addig, amíg Jock nem ült az asztalnál.

Az agg Churchillnek az volt a kívánsága, hogy halála után is mindig lakjon egy ugyanilyen színű, fehér mancsú és a mellén fehér foltot viselő macska a házban. A Londontól 40 kilométerre délre fekvő Churchill-birtok ma kedvelt turistalátványosság.

Az alapítvány, amelyre 1966-ban hagyta a család a kenti grófságban fekvő hatalmas házat és kertet, eddig mindig tiszteletben tartotta a néhai miniszterelnök akaratát. A legújabb lakó, a héthónapos VI. Jock a napokban vette át V. Jock helyét, azután, hogy annak tulajdonosa, az ingatlan korábbi igazgatója Skóciába költözött.

A cicát eredetileg Malley-nek hívták, és az utcáról szedte fel egy állatvédő szervezet. Az alapítvány illetékesei szerint a (VI.) Jock nevet felvevő egykori kóbor macska délutánonként nagyokat lustálkodik, tonhalat eszik és perzsa szőnyegeken alszik. Az ő története egy "koldusból lett királyfié" - mondta Katherine Barnett, a birtok új igazgatója.
 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár