2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Róka sodorta veszélybe a brit monarchiát

2013. október 28. 13:13

Komoly csapást mért egy róka a brit monarchia intézményére, miután megtámadott és megevett két, a Towert őrző hollót. A 300 éves legenda szerint ez nem sok jót jelent.

Miközben Nagy-Britanniát évtizedek óta nem látott óriásvihar fenyegeti, s végre megjelentek György herceg első hivatalos fotói, egy rókának is sikerült helyet követelni magának a brit lapok hasábjain. Történt ugyanis, hogy egy városi róka megtámadta és felfalta a londoni Tower két, Jubilee és Grip névre hallgató hollóját, ami azért veszélyes, mert a legenda szerint legalább hat hollónak kell lennie a Temze-parti erődítményben, különben a Tower elpusztul, s bukik vele a királyság is.

Évszázadok óta legalább hat holló lakozik a Towerban, de azt, hogy mikor költöztek ide, nem tudni, s a néprajzkutatók sem tudják hova tenni őket, mivel a madarak – mint például a hollók és a varjúk – általában rossz óment jelentenek. Egyes vélekedések szerint az első madarakat a Tower falai között kivégzett emberek tetemeinek szaga vonzotta az erődbe. II. Károly (1660-1685) elrendelte ugyan az elköltöztetésüket, de erre végül nem került sor, mivel a király az angol polgárháború közben nem akarta vállalni a kockázatot, így a hollók maradtak. A második világháború idején csak egy élte túl közülük a Blitzet, így Churchill elrendelte az „állomány” feltöltését. 

A két állatot tavaly, a királynő, II. Erzsébet uralkodásának 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségek során engedték szabadon. Májusban hunytak el, de a lapok csak a hétvégén számoltak be a szomorú eseményről. Azóta két újabb hollóval bővült a Tower állatkertje, ők szintén a Jubilee és a Grip nevet kapták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár