2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Már életében múzeumot kapott Kalasnyikov

2013. november 18. 09:31 MTI

Már életében múzeumot nyitottak a híres gépkarabély tervezőjének, Mihail Kalasnyikovnak szülőfalujában, az oroszországi Altaji területen.

Az idős, 94 éves Mihail Kalasnyikov nem tudott részt venni a Kurja nevű faluban tartott ünnepi eseményen, egészségi állapota ezt nem engedte meg. Unokája és családja képviselte őt és persze az izsevszki Kalasnyikov-konszern munkatársai is jelen voltak a megnyitón.

Az Altaji terület honlapján az olvasható, hogy a faházban lévő múzeum kialakítását Alekszandr Karlin, a régió kormányzója kezdeményezte. Szakemberek négy évig dolgoztak az öt részlegből álló kiállítóhely létrehozásán. A híres szovjet-orosz fegyvertervező gyermek- és ifjúkorát, a világhírűvé és rendkívül elterjedté vált gépkarabély elkészítésének történetét és a tervező életútját is bemutatják.

Mihail Kalasnyikov számos személyes tárgyát átadta a múzeumnak, köztük a neves amerikai Harvard Egyetemtől kapott tiszteletbeli professzori talárját, valamint azt a levelet is, amelyben Hugo Chávez felmagasztalta az AK gépkarabélyt. A márciusban elhunyt venezuelai elnök 2009-ben oroszországi látogatása során személyesen köszöntötte fel 90. születésnapján az orosz tervezőt. Steven Seagal amerikai akciófilmszínész idén október elején járt Izsevszkben, Udmurtföld székhelyén, ahol a Kalasnyikovokat gyártják és levélben mondott köszönetet Mihail Kalasnyikovnak "mindazért, amit annak érdekében tett, hogy legyőzzük a gonoszt, amely azoktól származik, akik a szabadságunkra törnek".

Mihail Kalasnyikov 1919. november 10-én született a Kazahsztánnal határos Altaji régióban. A második világháborúban harckocsizóként szolgált, súlyosan megsebesült, majd a hátországban gyógyult. Lábadozása során már megtervezett egy géppisztolyt, de azzal még nem ért el sikert. A háború után azonban elkészítette máig híres automata fegyverét.

Az altábornagyi rangban lévő, számos magas állami kitüntetéssel és külföldi elismeréssel rendelkező konstruktőr 80 éves koráig dolgozott a Moszkvától 1129 kilométerre észak-keletre lévő Izsevszk fegyvergyárában. Az általa 1947-re kifejlesztett Kalasnyikov gépkarabélyokat 1948-ban kezdték az udmurtföldi üzemben sorozatban gyártani. 1949-től rendszeresítették az orosz hadseregben. Többféle változatát dolgozták ki az egykori Varsói Szerződés tagállamaiban, így Magyarországon is.

Az AK-47-es gépkarabély és számos változata az egyik legelterjedtebb automata lőfegyver a világon. A Kalasnyikov gépkarabély szerepel a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet és az Iráni Forradalmi Gárda címerében is. Októberben megkezdték a Kalasnyikov-gépfegyver legújabb prototípusának kipróbálását az orosz hadseregben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár