2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lefejezett labdajátékos szobrára bukkantak Mexikóban

2013. június 5. 13:17

A délkelet-mexikói Guerrero államban, a prehispán Piedra Labrada régészeti lelőhelyen egy mezoamerikai labdajátékos gránitszobrát találták meg a régészek.

A gránitból faragott szobor alig 160 centiméter magas, legalább ezer éves, karikalábú, kezeit pedig mellénél keresztbe fonja. Juan Pablo Sereno Uribe, a Mexikói Nemzeti Régészeti és Történeti Intézet (INAH) archeológusa szerint a szobor jellegzetességeit látva egyértelműen kijelenthető, hogy az alkotás egy korabeli labdajátékost ábrázol.

A szobor fején egy sisak, a csípőnél pedig egy yugo látható; utóbbi egy övszerű kellék volt, ami a testet védte a játék során. Az 1,8 négyzetkilométeren elterülő Piedra Labrada területén eddig 50 épületet tártak fel, köztük öt labdapályát, illetve számtalan szobrot, antropomorf figurákat, kígyófej- és csigaábrázolásokat.

A prekolumbán labdajátékos szobrára a legnagyobb, közel 40 méter hosszú, L alakú pályán bukkantak. Az ott űzött játékról egyelőre keveset lehet tudni. „Az egyetlen dolog, amit tudunk, hogy egy nehéz gumilabdával játszottak, a labdát pedig egymásnak dobálták az egyik térfélről a másikra” – fejtette ki Uribe.

A szobrot valószínűleg az egyik bennszülött nép, a mixtec faragta ki i.sz. 600 körül; két darabban találták meg, a nyakánál törték ketté, mintha lefejezték volna. Ez nem meglepő, mivel miután a mezoamerikai népek vörösre festették szobraikat, rituálisan „megölték”, azaz összetörték őket, az isteneiknek ajánlották a naptári ciklusok végén és elföldelték a darabokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár