2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hatalmas római kori mozaikra bukkantak a föld alatt

2012. szeptember 19. 09:44 MTI, Múlt-kor

Hatalmas római kori mozaikot tártak fel Törökországban, Antalya tartományban, Antiochia ad Cragum ősi városban végzett ásatások során amerikai régészek - olvasható a LiveScience tudományos hírportálon. A mozaik egy 7 méter hosszú márvány fürdőmedence előtt húzódott, a kiváló állapotban fennmaradt antik remekműnek eddig 40 százaléka került napvilágra.

A mértani mintás díszes mozaik valamikor egy nyitott fürdőkomplexum padlózata volt, alapterülete 149 négyzetméter. Ez a legnagyobb, Törökország déli részén eddig feltárt ókori mozaik - hangsúlyozta az ásatásokat irányító Michael Hoff, a Nebraskai Egyetem régésze.

Ismertetése szerint a mozaik egy 7 méter hosszú márvány fürdőmedence előtt húzódott, a kiváló állapotban fennmaradt antik remekműnek eddig 40 százaléka került napvilágra.

"A mozaik arra utal, hogy Antiochia ad Cragum városában sokkal nagyobb volt a római befolyás, mint eddig feltételezték" - magyarázta Michael Hoff, hozzátéve, hogy csapata egy, a i. e. 3. századból származó templom, valamint a város oszlopsorokkal és üzletekkel szegélyezet utcájának a feltárását is végzi.

Antiochia ad Cragum városát i. e. 170 táján IV. Antiokhosz Epiphanész (i. e. 215 - i. e. 164) király, a Szeleukida Birodalom nyolcadik uralkodója alapította. Az 1. század közepétől a 2. század közepéig rendelkezett pénzverési joggal. Az utolsó antiochiai pénzek Valerianus (193-264) római császár uralma alatt kerültek forgalomba. A bizánci időkben püspöki székhely volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár