2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Festett római sír az ókori Korinthoszból

2012. szeptember 17. 09:09

Élénk színű falfestménnyel díszített római kori sírt fedeztek fel 2012 elején egy ásatáson egy újonnan épített autópálya mentén Görögországban, adta hírül a Το ΒHMA nevű görög hírportál. A régészek célja, hogy az ókori Korinthosz területén lévő leletek az érdeklődők számára is elérhetővé váljanak.

„A célunk az, hogy az ókori Korinthosz területén lévő monumentális sírkamrát meg tudjuk őrizni és láthatóvá tegyük a nagyközönség számára” – mondta Nikos Minos, a Központi Régészeti Tanács igazgatója.

A 2,4x2,3 méter területű földalatti sír stílusát tekintve az i. e. 3. századra datálható. A hordóboltozatos tető részben megsérült. A két díszített szarkofág közül az egyiket igen megviselte az idő foga, azonban a másikat egy gyönyörűen megmaradt kép díszíti, amelyen egy fiatal nő fekszik az ágyon. A koporsókon belül két urnát fedeztek fel a kutatók, az egyikben egy nő maradványai találhatók.

A fiatal nő arcmása a koporsón

Nagy fényes szemek, gesztenyebarna haj, a kor legdivatosabb frizurája és vörös ajkak jellemzik az élethű portrét. A hölgy aranyfülbevalókat visel, a testét sárga, kék és fehér csíkokkal díszített vörös lepel fedi. Olyannak festették, hogy úgy nézzen ki, mintha csak pihenne.

A munka stílusa egészen kivételes és a Fajjúmi múmiaportrékra emlékeztet, amelyek az i. e. 3-1. századból valók. A dekoráció a falon virágfüzéreket ábrázoló mintával folytatódik, a család többi tagjának kialakított temetkezési hely felett festett íjak találhatóak egy páva szomszédságában, amely kétségkívül dominálja az oldalt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár