2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A polgármester elismerte Brüsszel szerepét a zsidók deportálásában

2012. szeptember 3. 10:23 MTI

A brüsszeli polgármester egy vasárnapi megemlékezésen most először hivatalosan elismerte, hogy a belga főváros vezetése szerepet játszott a zsidók második világháborús deportálásában. A szocialista párti Freddy Thielemanns felidézte, hogy 1940-ben az akkori polgármester, Van De Meulebroeck hozzájárult a fővárosban lakó zsidók 5640 nevet tartalmazó listájának összeállításához.

E zsidólista nélkül nem lett volna annyira hatékony a lépésenként végrehajtott letartóztatás-sorozat, valamint az 1942. szeptember harmadikán és negyedikén végrehajtott razzia sem - mondta, és az utóbbi esemény hetvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a brüsszeli városvezetés nevében bocsánatot kért az elődök cselekedeteiért.

A polgármester szerint a történészeknek az eddiginél pontosabban fel kell tárniuk, milyen szerepet játszott Brüsszel a zsidóüldözésben. Belgium 1940 és 1944 között német katonai megszállás alatt volt. A németeket Belgiumban főként a flamand Waffen-SS alakulata segítette készségesen a zsidók elleni műveletekben.

A Le Soir című francia nyelvű brüsszeli lap internetes beszámolója szerint a belgiumi zsidó közösség azt reméli, hogy egy hét múlva - amikor az Auschwitzba való tömeges útnak indítás hetvenedik évfordulójáról emlékeznek meg a mecheleni Dossin laktanyánál - Elio Di Rupo miniszterelnök is hivatalosan megköveti a zsidóságot a második világháború alatti belgiumi zsidóüldözésért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár