2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megoldódott Hadrianus falának egyik rejtélye

2012. augusztus 30. 14:44

A Mediterráneum térségéből érkezett az a fiú, aki 1800 évvel ezelőtt gyilkosság áldozata lett Nagy-Britannia egyik leghíresebb római kori emlékénél - véli egy szakértő.

A legújabb kutatások szerint a fiatal áldozat gyermekrabszolga vagy pedig egy a Hadrianus falánál szolgáló katona gyermeke volt. Utóbbi feltételezés megerősítené azt a teóriát, amely szerint a katonák magukkal vitték családjaikat Northumberland kies, vad tájaira.

A gyermek csontvázát két évvel ezelőtt, a vindolandai római erőd táborában, egy terem sarkában találták meg. S mivel ezen a helyen a római időkben tilos volt temetkezni – az elhunyt holttestét a településektől távol kellett elégetni vagy eltemetni –, a kutatók arra gyanakodnak, hogy a gyermek földi maradványait elrejtették.

A valószínűleg összekötözött kézzel eltemetett gyermeket egy verembe helyezték, valószínűleg akkor, amikor a Cohors quarta Gallorum equitata vert tanyát a helyőrség falai között. Azt lehetetlen megállapítani, hogy az áldozat fiú vagy lány volt, Trudi Buck, a Durham Egyetem biológiai antropológusa egyelőre csak annyit tudott mondani, hogy a gyermek körülbelül tízéves volt, mikor meggyilkolták.

Szerinte a fején ért csapás végezhetett a gyermekkel – akit Bruck ’Georgie’-nek nevezett el –, pozíciója pedig egyértelműen arra utal, hogy gyilkosság történt. A fogzománc vizsgálatából az is kiderült, hogy az áldozat a Mediterráneum térségéből érkezett, s hét-vagy nyolcéves koráig Európában, esetleg Észak-Afrikában élt. Buck nem tartja kizártnak, hogy az áldozat gyermekrabszolga volt, de az is lehet, hogy csak apjával tartott a szigetországba, ami azt bizonyítja, hogy a családokat mégse szakíthatták szét, mint ahogyan azt korábban feltételezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár