2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten Nagy-Britannia első térképe

2011. augusztus 4. 12:47

Már az interneten is elérhető az első felismerhetően Nagy-Britanniáról készült térkép, a 14. század második felére keltezett Gough Map.

A Bodleian-gyűjtemény egyik legrejtélyesebb darabjának számító térképet egy tizenöt hónapon át tartó projekt keretében vizsgálták. A legfontosabb felfedezéseket egy újonnan induló honlapon is közzétették. Az Arts and Humanities Research Council által finanszírozott kutatás olyan innovatív megközelítést alkalmazott, amellyel a készítők által írt szövegeket lehetett leolvasni. A Gough Map reinterpretációja több célt is szolgál, hiszen készítőjének személye ismeretlen, a térkép eredete és célja pedig meglehetősen homályos. Nevét Richard Gough után kapta, aki 1809-ben adományozta a térképet a Bodleian Könyvtárnak.

A projekt során kiderült, hogy a térkép készítésének ideje valószínűleg közelebb lehet 1375-höz, mint a korábban feltételezett 1360-hoz. A térkép két tudós munkája, az eredetit a 15. században dolgozták át. Az elsőn a legjobb állapotban Skócia és Hadrianus falának északi része maradt meg, míg a másikon Anglia délkeleti és középső részei. Az első változaton a skóciai épületek még nem rendelkeznek ablakokkal és ajtókkal, az átdolgozott térképen azonban már igen.

A városok végig igen részletgazdagok, London és York arany színnel van írva, Bristol, Chester, Gloucester, Lincoln, Norwich, Salisbury és Winchester pedig igen gazdag illusztrációval büszkélkedik. A Linguistic Geographies célja az volt, hogy végre elkészüljön a Gough Map online verziója, amely a térkép digitális változatán alapszik. A térképen városnevek és földrajzi elemek alapján is végezhetünk keresést, az adott helyre kattintva pedig előugranak a legfontosabb információk, de olvashatunk tudományos esszéket, valamint a projekt legfrissebb eredményeiről is tájékozódhatunk az oldalon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár