Szerelmes uralkodók

Kételkednek az új Caravaggio-képek hitelességében

2012. július 9. 13:27 MTI

A szakértők egyelőre kételkednek annak a most felfedezett mintegy száz rajznak és festménynek az eredetiségében, amelyeket a legendás barokk festőnek, Caravaggiónak (1571-1610) tulajdonít két olasz művészettörténész.


A szakemberek a milánói Sforzesco kastélyban, a Peterzano Alapítvány mintegy 1400 munkát felvonultató gyűjteményében bukkantak rá a páratlan műkincsre. Vizsgálati eredményeiket két elektronikus könyvben hozták nyilvánosságra.

1584 és 1588 között az ifjú Caravaggio Simone Peterzano milánói festő műhelyében kezdte elsajátítani a festészetet. A szakértők eddig egyetlen ifjúkori alkotásának fennmaradásáról sem tudtak. Becslések szerint a most felfedezett műalkotások értéke 700 millió euró (202 milliárd forint) körül lehet.

Más kutatók azonban egyelőre kételkednek a munkák eredetiségében. Egy, a Peterzano gyűjteményt jól ismerő szakértő szerint legjobb esetben is csak néhány munka tulajdonítható Caravaggiónak, akinek későbbi "értett" kézjegyét - köztük az árny és fényjáték kifinomult használatát - a munkák egyikén sem lehet felfedezni.

"Megvárom a vizsgálatok végső eredményeit, de az általam eddig látott rajzokat véleményem szerint nem lehet Caravaggiónak tulajdonítani" - mondta Francesca Cappelletti, aki könyvet is írt az itáliai mesterről.

Az ANSA olasz hírügynökség szerint az olasz szakértők két éven át vizsgálták a Peterzano-gyűjteményt. Számítógép segítségével tanulmányozták a műhelyből származó rajzok és a Caravaggio által több évtizeddel később készített munkák közötti hasonlóságokat. A művészettörténészek eredményei szerint a Caravaggiónak tulajdonított mintegy száz munka közül 83 rajz rendkívül hasonló részleteket tartalmaz, mint az érett mester munkái.

A korának legkiemelkedőbb itáliai festőművészeként ünnepelt Caravaggio meglehetősen viharos, kaotikus életet élt és mindössze 38 esztendős volt, amikor elhunyt. Gyakran került rács mögé és egy verekedéssé fajult vitában embert is ölt. 1610-ben rejtélyes körülmények között halt meg Róma déli részén, a tengerparton. A pápa kegyelmet adó levele két nap múlva érkezett meg. Eddig mindössze 90 fennmaradt alkotásáról tudtak a szakértők.

2018. nyár: Szerelmes uralkodók
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!