2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sokkal régebbiek a világ első hangszerei

2012. június 1. 12:47

Az új kormeghatározós vizsgálatok szerint a délnyugat-németországi barlangokban az utóbbi években megtalált madár- és elefántcsontból készült hangszerek sokkal régebbiek, mint azt eddig hitték.

Az oxfordi egyetemen oktató Thomas Higham vezette kutatócsapat a múlt héten jelentette be, hogy az új radiokarbonos vizsgálatok 43-42 ezer évesre teszik azokat a furulyákat, amiket a különböző délnyugat-németországi barlangokban találtak. Ez az eredmény egybeesik azzal az időszakkal, amikor a modern ember megszállta Közép-Európát a Duna mentén.

A korábbi vizsgálatok még azt mutatták, hogy a Duna forrásvidékén és a németországi Ulm mellett felbukkant furulyák és női termékenységi szobrok "csupán" 35 ezer évesek. A legjobb állapotban fennmaradt, ötlyukas csontfurulyát a Hohle Fels-barlangban találták meg. Az új analízist a közeli Geissenklösterle-barlangban talált leleteken végezték el.

Néhány tudós már az első eredmények hallatán is kétségeket fogalmazott meg, hangsúlyozva, hogy a 30 ezer évesnél korábbi leleteken végzett radiokarbonos vizsgálatok általában nem megbízhatóak. A furulyadarabok, a figuratív művészet példányai valamint a barlangok jellegzetes díszítéseinek felfedezése után az új kormeghatározó vizsgálat eredményei megerősítik azt a hipotézist, amely szerint a „Duna kulcsfontosságú folyosó volt az emberek és a technológiai újítások számára Közép-Európában 40-45 ezer éve” – közölte Nicholas J. Conard, a Tübingeni Egyetem régésze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár