2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Valóban hajótöröttként élhetett tovább a legendás pilótanő

2012. június 1. 08:55

Megtalálták azt a kozmetikumot, amelyet a 75 éve eltűnt Amelia Earhart használt szeplőire, így újabb bizonyíték tanúskodik arról, hogy a legendás pilótanő valóban a távoli csendes-óceáni lakatlan szigeten, Kiribatin járt utoljára.

A kenőcsöt tartalmazó edényt öt darabban találta meg az Amelia Earhart utolsó repülését évek óta kutató The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR). A kozmetikumot a 20. század elején azzal hirdették, hogy kifakítja az arc szeplőit. „Jól dokumentált tény, hogy Earhartnak szeplői voltak, amiket nagyon nem szeretett” – nyilatkozta Joe Cerniglia, a TIGHAR egyik kutatója. A kenőcsöt egy háromnapos konferencia keretében fogják bemutatni az éterbe veszett rádiójelekről szóló tanulmánnyal és a repülőgépnek a nikumaroroi korallzátonyon látható keréknyomairól készített fotóval együtt.

Amelia Earhart világraszóló kísérletbe fogott: az egyenlítő mentén próbálta meg körberepülni a Földet, amikor a Csendes-óceán felett 1937. július 2-án rejtélyes módon eltűnt. Valószínűleg üzemanyaghiány miatt csapódott az óceánba, a Howland-sziget körül. Ric Gillespie, a TIGHAR igazgatója azonban alternatív elmélettel állt elő. „A navigációs útvonal szerint, amit Amelia utolsó rádióbejelentkezésében megadott, nemcsak a Howland-szigetek felett ment keresztül, hanem a Gardner-szigeteken is, a mai Nikumaroron, ahol sikeresen landolt” – közölte.

Ez pontosan megfelel annak a leírásnak, amely egy 1940-ben talált csontvázról szól. Az emberi maradványok mellett egyébként egy férfi és női cipőrész, egy egykoron szextánst tartalmazó doboz, tűzrakás maradványai, illetve madár- és teknőscsontok kerültek elő. Sajnos a csontok és a leletek később eltűntek.

Ugyan a ma lakatlannak számító sziget 7. számú lelőhelyén időnként megfordultak emberek, az ott talált üvegek egyértelműen Earharthoz köthetők, aki valószínűleg vizet forralhatott benne magának – vélekednek a kutatók. Sőt olyan leletek is előkerültek, amelyekről kiderült, hogy azokat kizárólag nő használhatta. Ilyen volt az a szigeten talált kozmetikum, amely nagyon hasonlít a harmincas években az amerikai nők körében igen népszerűnek számító Campana balzsamhoz – nem beszélve a most felbukkant Dr.‭ ‬Berry-féle kozmetikumról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár