Hitler elfeledett szövetségesei

Megkeresik a 75 éve eltűnt legendás pilótanőt

2012. március 21. 12:18

Csúcstechnológiás víz alatti járművekkel keresik meg a 75 éve eltűnt Amelia Earhart földi maradványait, a pilótanő 1937-ben az egyenlítő mentén repülte volna körbe a Földet.


Amelia Earhart felkutatása idén nyáron folytatódik a csendes-óceáni Kiribatihoz tartozó lakatlan sziget, Nikumaroro mellett, a legendás pilótahölgy feltételezett utolsó tartózkodási helyénél. A The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) munkáját a Discovery Channel támogatja, az új expedíció csúcstechnológiás víz alatti műszerekkel ered Earhart repülőgépének nyomába.

A magas, karcsú, szőke hölgy titokzatos körülmények között tűnt el 1937. július 2-án, mikor világraszóló kísérletet hajtott végre: az egyenlítő mentén akarta körberepülni a Földet. Mára elfogadottá vált az a nézet, hogy a kétmotoros Lockheed gépéből kifogyott az üzemanyag, s valahol a Csendes-óceánba, a Howland-sziget körül csapódott be.

Ric Gillespie, a TIGHAR igazgatója alternatív elmélettel állt elő: „A navigációs útvonal szerint, amit Amelia utolsó rádióbejelentkezésében megadott, nemcsak a Howland-szigetek felett ment keresztül, hanem a Gardner-szigeteken is, a mai Nikumaroron, ahol sikeresen landolt”. Az az elmélet azonban, hogy Earhart és navigátora, Fred Noonan kényszerleszállást hajtott végre a nikumaroro-i nagy korallzátonyon, nem új keletű.

„Valójában ez a legrégebbi elmélet. A haditengerészet rukkolt elő vele az első napokban, mikor a pilótanő eltűnt. Meg is kezdték ott a kutatást, de csak az égből” – közölte Gillespie. Eddig kilenc expedíciót vezettek a szigetre, ahol a feltárt régészeti bizonyítékok azt sugallták, hogy egy „hajótörött” valóban járhatott Nikumaroron; szerinte a tábor és a csontmaradványok is egy a harmincas években elhunyt amerikai nőre utalnak. Hozzátette: Earhart akár több hetet is élhetett a szigeten, mielőtt meghalt.

Az expedíció július 2-án, Amelia Earhart eltűnésének 75. évfordulóján indul útjára Honolulu szigetéről. A víz alatti jármű (Autonomous Underwater Vehicle, AUV) célja, hogy teljes topográfiai elemzést végezzen arról a helyről, ahol a pilótanő repülőgépe az óceánba csapódhatott, s pontot tegyen egy hetvenöt éves rejtély végére.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!