Hitler elfeledett szövetségesei

DNS-mintát vesznek Amelia Earhart leveleiről

2011. február 23. 12:39 National Geographic News

A borítékok pecsétjén talált száradt nyálminta segíthet az Atlanti-óceánt átrepülő első női pilóta, Amelia Earhart földi maradványainak azonosításában - jelentették be kutatók.


A szakemberek DNS-tesztekkel próbálják az 1937-ben repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt pilóta földi maradványait beazonosítani, amelyben a géntérkép megrajzolása lehet segítségükre. „Most egy teknőspáncél megtalálása után bárki mondhatja: igen, megtaláltam Amelia Earhart földi maradványait” – nyilatkozta Justin Long, akinek családja a projekt egyik társfinanszírozója. Justin egyébként annak az Elgen Longnak az unokája, aki 1999-ben könyvet írt Earhartról Amelia Earhart: A rejtély megoldva címmel.

Long szerint egyedül a pilóta leveleiből tudhatjuk meg, hogy legutóbb valóban Earhart földi maradványait találtak-e meg egy lakatlan csendes-óceáni szigeten, mivel szerinte csak ezek tartalmazzák az asszony DNS-ét. Fennmaradt a pilótanő néhány ruhája is, de „amikor elkezdtük ezeket alaposabban megvizsgálni, kiderült, hogy a ruhákat szárazon tisztították, amelyek már nem tartalmazzák Earhart DNS-ét” – mondta el Long. Jó kiindulópont lenne egy hajminta is, ilyen azonban még nem került elő. Korábban úgy vélték, hogy a clevelandi International Woman's Air and Space Museum gyűjteményében lehet egy darab Earhart hajából, de arról kiderült, hogy valójában cérna.

Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937-ben zuhant le a Csendes-óceán közepén, miközben kísérletet tettek az egyenlítő mentén a Föld megkerülésére. Earhart öt évvel a történelmi jelentőségű vállalkozás előtt szerzett magának hírnevet, amikor első nőként egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Earhart és Noonan földi maradványai soha nem kerültek elő, de a kétmotoros repülőnek is teljesen nyoma veszett. 2009-ben aztán az International Group for Historic Aircraft Recovery kutatói Nikumaroro szigetén egy csontra bukkantak, amelyről azt feltételezték, hogy az a pilótanő egyik ujjából származhat.

Elméletileg még ez sem zárható ki, de ezekből eddig még senkinek sem sikerült olyan DNS-t kinyerni, amely pontot tehetne az asszony földi maradványainak holléte kapcsán újra és újra fellángoló vitára. Sokan úgy gondolják, a két évvel ezelőtt talált lelet állati eredetű, s valószínű, hogy inkább egy teknőshöz tartozott. A mostani DNS-vizsgálat Dongya Yang, a kanadai Simon Fraser Egyetem régészének vezetésével zajlik, amely elsősorban a négyszáz levélből kiválasztott négy borítékon talált nyálmintákra fókuszál. „Earhartnak saját titkára volt, ezért könnyen lehet, hogy a levelezéseit vele intézte. De ha személyes, családi leveleket írt, akkor kisebb a valószínűsége, hogy ebbe a munkába őt is bevonta volna” – nyilatkozta Yang.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!