2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Több mint 120 Beatles-relikvia kerül kalapács alá Buenos Airesben

2011. október 5. 15:24 MTI

Lennon rajza, számos fekete-fehér fotó, a Beatles együttes tagjainak kézjegyét viselő csekkek - összesen 122 Beatles-relikvia kerül október 13-án kalapács alá Buenos Airesben. Közben a napokban zajlik egy Lennon-levél online árverése is Kaliforniában.

Az értékes emléktárgyakat a legnagyobb dél-amerikai Beatles-gyűjtemény tulajdonosa bocsátja árverésre: az argentin Raul Blisniuk nagyszabású kollekciója 1998-ban a rekordok könyvébe is bekerült.

"Beatles-szenvedélyem a gyerekkoromra nyúlik vissza. A Beatle-mániával nőttem fel és fanatikus híve vagyok az együttesnek" - árulta el Blisniuk, aki 13 évesen alapozta meg gyűjteményét a brit banda lemezfotóival. Szegény családból származott - magyarázta -, így az albumokat nem tudta megvásárolni, ezért az újságokban megjelent lemezfotókat vágta ki.

Az aukció jeles darabja egy százezer pesós (5,3 millió forintos) kikiáltási árról induló Lennon-rajz, amely őt magát és feleségét, Yoko Onót ábrázolja. A kép sarkában a következő felirat olvasható: "1+1=John+Yoko. Ez egyszerű matek, fiúk".

A kollekció keddi Buenos Aires-i bemutatója hamisítatlan hatvanas évekbeli Beatles-hangulatban telt a Danger Four együttes fellépésével. Az esemény helyszínéhez, a belvárosi Banco Ciudad épületéhez hamisítatlan londoni taxival begördülő banda természetesen a Beatles dalait játszotta, és tagjai hajszálra úgy öltöztek, még a hajukat is úgy viselték, mint nagy elődjeik. "Mindig azt vallottam: életemben a legfontosabb a családom, aztán a Beatles" - szögezte le Blisniuk.

Egy kaliforniai online aukción közben október 11-ig lehet licitálni John Lennon egy levelére. A zenész 1967-ben írta a levelet saját kezűleg egy rajongójának. A Jean Harrisonnak címzett sorokban a transzcendentális meditációról nyújt felvilágosítást. Mint írta: a Beatles ugyan olyan szerencsés lehetett, hogy találkozott Maharishi Mahesh jógival, de más tanárok is Harrison segítségére lehetnek. Lennon ezzel kapcsolatban egy londoni iskola címét is megadta a nőnek.

A Santa Monica-i árverés szervezői szerint akár 25-30 ezer dollárért (6-7 millió forintért) is elkelhet a különleges dokumentum.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár