2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

360 ezer dollárt fizettek a Beatles első amerikai koncertjének fotóiért

2011. július 21. 16:03 MTI

Több mint 360 ezer dollárért (68 millió forintért) keltek el a Beatles együttes első amerikai koncertjén készült ritka fotók szerdán éjszaka egy New York-i árverésen.

A Beatles 1964. február 11-én adta első amerikai koncertjét Washingtonban. Két nappal korábban a The Ed Sullivan Show-ban mutatkoztak be a képernyőn az amerikaiaknak. A képeket az akkor 18 esztendős Mike Mitchell készítette. A negatívokról előhívott ötven ezüst zselatin nyomatot a Christie's árverezte el szerdán éjjel.

Az aukción kalapács alá került, korábban nem ismert fotók és más Beatles-fellépésekről készült képek összértékét eredetileg százezer dollárra becsülték. Mitchell felvételeinek értékét növelte, hogy karnyújtásnyi távolságról fotózott, a washingtoni koncert előtti sajtófotózáskor még a színpadra is felugrott.

Az árverés legizgalmasabb darabja a várt 2-3 ezer dollár helyett 68 ezer dollárért (12,8 millió forintért) talált gazdára. A fotón közvetlen közelről látható hátulról a "fantasztikus négyes". Egy Ringo Starr-ról készült képért, amelyen a sztár dobol és énekel, több mint nyolcezer dollárt (másfél millió forintot) fizetett a győztes licitáló.

Cathy Elkies, a Christie's szakértője elmondta: számítottak arra, hogy a licitáláskor jóval feljebb kúsznak a becsült árak. "A Beatles-rajongók szenvedélyesek. A sohasem publikált képek előkerülése jócskán felizgatta a kedélyeket" - fogalmazott.

A ma már 65 esztendős washingtoni művészfotós, Mitchell korábban úgy emlékezett: az akkori szervezés mellett még megtehette, hogy ilyen képeket készítsen. Mint felidézte, a körülmények technikailag éppolyan egyszerűek voltak, mint maga a koncert, amely egy sportcsarnokban, a helyi hangosítással zajlott.

A szakértőket meglepte, mennyire kevés fotó készült az első koncertről. A Christie's popkultúra tanácsadója úgy vélte: Mitchell fekete-fehér fényképei nemcsak ritkaságuk miatt, hanem azért is izgalmasak, mert "élő" és "bensőséges" képet tükröznek a Beatlesről.

Mitchell hosszú évekig a pincéjében őrizte a felvételeket egy dobozban. Az árverésre bocsátott nyomatokat digitális technikával készítette a negatívokról, mert szerinte így a hagyományos sötétkamrás előhívásnál jobb minőséget tudott elérni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár