2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szarmata sírokat tártak fel Debrecenben

2011. augusztus 23. 14:45 MTI

Kilenc, részben kifosztott, 3-4. századi szarmata sírt tártak fel Debrecenben egy áruházi építkezés megelőző örökségvédelmi munkálatai során.

Szelekovszky Márta, a Déri Múzeum ásatást vezető régésze elmondta, hogy három korból való maradványokat tártak fel. A legrégebbi tárgyak a középső neolitikum alföldi vonaldíszes kerámia kultúrájából valók, ezek mintegy 6500 évesek. Nagy méretű, agyag kitermelésre használatos gödröket találtak ebből az időből, amelyeket háztartási hulladékokkal töltöttek fel. A feltárt tárgyak között kerámiatöredékek és állati csontok voltak.

A régész ismertetése szerint a magas talajvíz és agyagos talaj jól konzerválta a leleteket. "Úgy tűnik, hogy a római császárkorban itt élt szarmatáknak is gondot okozott a magas talajvíz, hiszen több elvezető árkot találtak" - jegyezte meg.

A szarmata településrészen feltehetőleg lakóházként szolgáltak a feltárt döngölt agyagpadlós épületek, amelyekben munkagödör is volt. A házaktól északra egy temetőre bukkantak, ahol kilenc sírt tártak fel. A sírok jórészt kifosztottak voltak, hiszen a szarmaták általában ékszereikkel együtt temették halottaikat. "Azt, hogy mennyire tisztában voltak vele, mit hol kell keresniük, jelzi, hogy az egyik sír csak deréktól felfelé - valószínűleg nyakláncok vagy gyöngyök után kutatva - bolygatták meg" - érzékeltette Szelekovszky Márta.

A sírokban találtak gyöngyöket és egy római ezüst érmét is, de még nem tudni, hogy melyik császár verette azt. A régész hozzátette, hogy még néhány bronzkori tárgyra is bukkantak a Mikepércsi úton végzett feltárás során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár