2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kerékpártörténeti kiállítás az építészeti központban

2011. augusztus 9. 15:18 MTI

A kerékpározás történetéről szóló érdekességek, régi és új kétkerekűek, fotók, plakátok és filmhíradórészletek is láthatók a FUGA budapesti építészeti központ augusztus 11-én nyíló kiállításán, amely a kerékpár kultúrtörténetét mutatja be a 19. század második felétől napjainkig.

A tárlat anyagát egy éve a Kiscelli Múzeumban már bemutatták, a mostani kiállítás az építészeti központ méreteihez és lehetőségeihez igazodva más elrendezésben, újfajta installációkkal, de tematikáját tekintve megegyező módon mutatja majd be a városi kerékpározás történetét - mondta el Őri Júlia szervező.

Három téma köré csoportosul az anyag: könyvek, újságcikkek és fotók mesélnek arról, hogyan váltak az első velocipédek a budapesti polgári társadalom szórakoztató eszközeivé, emellett a korabeli gyártók, biciklis viselkedési szabályok, rendeletek fejlődéstörténete is megismerhető a tárlaton.

Elizabeth Pannel 1892-ben velocipéden Berlintől Budapestig kerekezett, ezzel felhívva a figyelmet a nők komoly sportteljesítményeire. Ennek kapcsán a kiállítás második része a női emancipáció és a kerékpározás kapcsolatát mutatja be, a harmadik szakaszban pedig a biciklisek jelenlegi helyzetéről lesz szó. A kerékpáros klubok és más civil szervezetek tevékenységéről, a Crtitical Mass felvonulásról, a futár szubkultúráról, valamint arról, hogyan és milyen módon indult el a fővárosban a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

A tárlat szeptember 13-ig lesz látható.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár