2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Biciklis emléktúra miatt vitáznak a lengyelek és az ukránok

2009. augusztus 10. 13:14 MTI

Lengyelország pénteken nem engedte be területére azokat az ukrán kerékpárosokat, akik a Varsó által háborús bűnösként nyilvántartott ukrán nacionalista, Sztepan Bandera emlékére akarnak túrázni.

Tomasz Siemoniak belügyminiszter-helyettes közölte: a csoport a vízumkérelemben nem tüntette fel, hogy Sztepan Bandera müncheni sírjához és az életével kapcsolatos egyéb színhelyekre akar elzarándokolni. A csoport - négy felnőtt, hét gyermek és serdülő - nem léphette át Medykánál a lengyel határt.

Az emléktúra kiváltotta a lengyel háborús veteránok és más szervezetek tiltakozását. Ők arra hivatkoztak, hogy Bandera vezetésével etnikai tisztogatásokat hajtottak végre a lengyelek ellen a szovjetek és a németek által megszállt területeken. "Lengyelország nem akar harcolni az ukránokkal, de meg kell érteniük, hogy Sztepan Bandera neve csupa negatív képzettel társul a lengyel fejekben" - mondta Jerzy Bukowski, a Veteránszervezetek Szövetségének (POK) tagja.

Nyugat-Ukrajna jelentős része lengyel terület volt a második világháború előtt. A lengyelek Banderát vádolják azzal, hogy az Ukrajna függetlenségéért vívott harcban az általa vezetett felkelő hadsereg (UPA) 100 ezer lengyelt, közöttük nőket és gyermekeket gyilkolt meg. Bandera rövid időre a németek mellé állt, majd szembefordult a hitlerista csapatokkal. A háború nagy részét egy koncentrációs táborban töltötte, 1959-ben Münchenben halt meg.

Varsó reményét fejezte ki, hogy a kérdés nem rontja a kétoldalú kapcsolatokat a két ország által közösen megrendezendő 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság előtt. "Továbbra is a megbékélés és a békés megegyezés útját keressük Ukrajnával a történelmi kérdések kapcsán. Nagyon remélem, hogy ez a kis incidens nem rontja meg kétoldalú kapcsolatainkat" - mondta sajtótájékoztatóján Grazyna Bernatowicz külügyminiszter-helyettes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár