2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a budapesti kerékpározás kultúrtörténetéről

2010. augusztus 22. 18:08 MTI

Idén ősszel FreeCikli címmel a budapesti kerékpározás kultúrtörténetét bemutató kiállítást rendez a Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma.

A szeptember 4-től november 14-ig megtekinthető kiállításon grafikák, fotók, útmutatókönyvek, plakátok, kisnyomtatványok, szabályrendeletek, filmhíradórészletek, valamint antik és jelenleg is használatban lévő kerékpárok elevenítik fel a fővárosi kerékpározás történetét a 19. század második felétől napjainkig - olvasható a tárlat ismertetőjében.

A kiállítás három témakör köré csoportosítva mutatja be a nagyvárosi kerékpározás kultúrtörténetét. Az első egység a "vasparipának" a polgári társadalom egyik szórakozási eszközeként történő budapesti megjelenését, meghonosodását mutatja be korabeli újságcikkek, fotók és könyvek segítségével.

A kiállítás másik egysége a női emancipáció és a kerékpározás összefüggéseit láttatja a 19. század végén és a XX. század elején. Végül a Kiscelli Múzeum kriptája ad helyet a kiállítás azon részének, mely a kerékpárossportot, valamint a kortárs kerékpáros divatot és szubkultúrát (például a futár szubkultúrát) és ennek reprezentációs színtereit (romkocsmák, közterek) mutatja be. Ugyancsak itt állítják ki azokat a fotókat és tárgyakat, melyek a kerékpáros közlekedés tömegmozgalommá válását mutatják be (a Magyar Kerékpárosklub akciói, Critical Mass felvonulások).

A kiállításon az archív fotók, plakátok, könyvek mellett mintegy száz, jórészt magángyűjtőktől származó kerékpár is látható lesz, melyek közül több egészen különleges darab - olvasható a múzeum beharangozójában.

A kiállítást szeptember 4-én Závada Pál író nyitja meg, köszöntőt mond Kürti Gábor "Kükü", a budapesti Critical Mass egyik főszervezője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár