2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Német nem Nofertiti visszaszolgáltatására

2011. augusztus 8. 09:21

Határozott nemmel feleltek a német illetékesek az egyiptomi hatóságok újabb megkeresésére Nofertiti büsztjének ügyében, így a kivételes műalkotás a jövőben is Berlinben marad.

A német hatóságok újból visszautasították Nofertiti szobrának visszaszolgáltatását; a 3300 éves vitatott jogállású remekművet így továbbra is a berlini Neues Museum gondozza. Németország ugyanis továbbra is fenntartja álláspontját, amely szerint legális úton jutott a műtárgy birtokába, ezért az német tulajdont képez. Ráadásul maga a szobor annyira törékeny, hogy szállítása lehetetlen, ezért a büszt kölcsönzése sem megoldható.

A műalkotás visszakövetelése része a még jelenleg is folyó hadjáratnak, amelyet Záhi Havvász, az Egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács elnöke indított: az akció során több mint ötezer tárgyat követeltek vissza az egyiptomi szervek. A Tanács álláspontja szerint a szobrot 1913-ban ellopták, amihez illegális dokumentumokat használtak fel. Ehnaton fáraó feleségének büsztje az egyiptomi követelések listájának élén áll.

A miniszteri pozíciójáról nemrég elmozdított Havvász 2002-ben kezdte meg kampányát, erőfeszítéseit több esetben siker koronázta. Jelenleg két múzeum épül a visszaszerzett tárgyaknak.

A Nofertiti mellszobráért folytatott harcnak több mint félévszázados történelme van, ugyanis Egyiptom először a negyvenes években próbálta meg visszaszerezni a remekművet, de az észak-afrikai ország törekvése akkor kudarccal zárult. A csatabárdot Havvász ásta ki újra, aki több hivatalos megkereséssel próbált nyomást gyakorolni a német múzeumra. Az egykori főrégész más múzeumokkal is harcban áll, többek között a British Museummal és a párizsi Louvre-ral.

Nofertiti a vallásreformot bevezető Ehnaton fáraó felesége volt, arcmását egy Thotmesz nevű szobrász örökítette meg. A büsztöt egy német expedíció hozta felszínre 1912 decemberében, a különleges leletet máig vitatott körülmények között szállították Németországba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár