2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlini fal: miért hazudott Walter Ulbricht?

2011. június 16. 12:02 MTI

Két sajtóértekezlet írta be magát az egykori keletnémet kommunista vezetés által emelt, hírhedt berlini fal történetébe. Mindkettőn olyan váratlan kijelentések hangzottak el, amelyeknek az indítékait történészek még ma is vitatják.

1989. november 9-én Günter Schabowski, a hajdani kommunista állampárt, az NSZEP politikai bizottságának tagja sajtóértekezleten jelentette be, hogy az akkori NDK utazási könnyítéseket vezet be. Egy kérdésre válaszolva - némi zavarodottsággal - azt is hozzátette, hogy azonnali hatállyal. Ez utóbbi kijelentésre állítólag nem volt felhatalmazása, mindenesetre feltartóztathatatlan lavinát indított el. Kelet-berliniek százezrei valósággal megrohamozták a határátkelőket, hozzákezdve a két városrészt 28 éven keresztül mesterségesen elválasztó fal lebontásához.

A másik sajtóértekezletre kereken 50 évvel ezelőtt, 1961. június 15-én került sor, és azt a keletnémet kommunista állam hajdani államfője, az NSZEP akkori főtitkára, Walter Ulbricht tartotta. A kettéosztott Berlinben akkor már rendkívüli módon kiéleződött a feszültség a keleti és a nyugati övezet között, a szovjet ellenőrzés alatt álló keleti szektorból egyre többen menekültek a szövetségesek által ellenőrzött nyugati övezetbe.

A sajtóértekezletet ilyen körülmények között maga Walter Ulbricht kezdeményezte, és azon a krónikák szerint több mint 300 újságíró vett részt. Mindenki azt várta, hogy a kommunista vezető konkrét javaslatokkal áll elő, egy nyugat-berlini újságíró visszaemlékezése szerint azonban Ulbricht "több mint egy órán keresztül beszélt , és semmi újat nem mondott." Legfőbb követelése az volt, hogy a nyugat-berlini hatóságok zárják be azt a menekülttábort, amely kelet-berliniek ezrei számára jelentett menedéket, sürgette továbbá, hogy a kelet-berlini hatóságok a Nyugat-Berlinbe tartó, illetve onnan induló légi közlekedést is ellenőrizhessék, hasonlóan a vasúti és a közúti közlekedés számukra engedélyezett ellenőrzéséhez. Sürgette továbbá, hogy szüntessék meg a három nyugati szektor általa tisztázatlannak tartott státusát, és egy önálló "szabad várost" hozzanak létre.

Az első nyugati újságíró már el is hagyta a termet, amikor a kommunista kormány sajtófőnöke kérdéseket engedélyezett. A Frankfurter Rundschau berlini tudósítója pedig azt kérdezte Ulbrichttól: vajon az általa javasolt "szabad város" azt jelentené, hogy az államhatárt a Brandenburgi kapunál hoznák létre?

A krónikák szerint a kommunista állam vezetője válaszában kijelentette: a kérdést annak jeleként értelmezi, hogy Nyugat-Németországban sokan vannak olyanok, akik azt szeretnék, hogy az NDK fővárosában egy falat hozzon létre. A főváros építőmunkásai azonban lakásépítéssel vannak elfoglalva, munkaerejüket erre használják - folytatta Ulbricht, majd rövid gondolkodás után hozzátette: "Senkinek sem áll szándékában falat emelni" (Niemand hat die Absicht, eine Mauer zu errichten). Alig két hónappal később, 1961. augusztus 13-án a keletnémet hatóságok előbb szögesdrótokkal, majd betonelemekkel hozzákezdtek a berlini fal felépítéséhez.

Történészek ma is vitáznak azon, hogy mindez nyelvbotlás volt-e vagy egy stratégia része. Többségük azon a véleményen van, hogy az utóbbi. A szakértők ma is igyekeznek kideríteni, hogy mi volt az igazság Ulbricht hazugsága mögött.

Az ominózus sajtóértekezleten az újságírók nem is figyeltek fel az ott elhangzottakra. Senkinek nem tűnt fel, hogy - mint vélekedtek - Walter Ulbricht "legnagyobb titkát" fecsegte ki. A keletnémet kommunista vezető ugyanis már hónapokkal korábban "házalt" az akkori Varsói Szerződés vezetőinél azzal a tervével, hogy Berlin két részét egy mesterséges határral válasszák el, és így fékezzék meg a menekültek áradatát. Csakhogy június 15-én még nem volt meg mindehhez az akkori szovjet vezető, Hruscsov jóváhagyása.

A Berlinben is elismert amerikai Németország-kutató, Hope Harrison a közelmúltban megjelent, Ulbricht fala című könyvében azt fejtegette, hogy a sajtóértekezleten Ulbricht részéről egyfajta "freudi elszólás" történt, és akaratlanul is elárulta dédelgetett álmát. Az ugyanis a szerző szerint bizonyított volt, hogy a keletnémet vezető hosszabb ideje fáradozott a mesterséges határ létrehozásán.

Egy tekintélyes berlini politológus, Hannes Adomeit szerint Ulbricht szándékosan hazudott a sajtóértekezleten. Mégpedig két - egymással szögesen ellentétes - indítéka lehetett. Az egyik az, hogy a keletnémet lakosságot igyekezett megnyugtatni a kategorikus cáfolattal. Ez egyébként nem siekrült neki, mert júliusban tovább növekedett az NDK-ból menekülők száma. Adomeit szerint ugyanakkor nem kizárt az sem, hogy Ulbricht épp az ellenkezőjét akarta elérni. Mégpedig azt, hogy elősegítse a menekültáradat további növelését, és ezáltal nyomást gyakoroljon Hruscsovra a határzárhoz szükséges engedély érdekében.

A szövetségi archívumban található, Walter Ulbrichtra vonatkozó iratok egyik értelmezést sem erősítik meg. A Nyugat pedig csak 1961. augusztus 13. után döbbent rá arra, hogy két hónappal korábbi sajtóértekezletén az egykori keletnémet kommunista vezető valójában hazudott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár