2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tízmillió dollárt érhet egy kétezer éves szobor

2011. május 30. 12:43 MTI

Akár tízmillió dollárért (1,9 milliárd forintért) is elkelhet a Christie's szerint az a kétezer éves római szobor, amelyet júniusban bocsátanak árverésre.

A 105 centiméter magas alkotás, amely a kecskelábú Pán isten és Hermaphroditosz (női testű, de férfi nemi szervvel rendelkező figura) küzdelmét ábrázolja, egykor egy gazdag római kertjét díszíthette - számolt be róla az aukciósház, amely június 9-én rendezi meg kétszáz antikvitást felvonultató árverését.

A szobor az első századból származik, de egy i.e. 2. századi alkotás alapján készült, amikor rendkívül népszerűnek számított a vad erők és egy nimfa, illetve Hermaphroditosz közötti harc ábrázolása. Az ilyen szobrokat szívesen állították szépen gondozott kertjeikbe a gazdag rómaiak, mert a művek hatásos kontrasztot alkottak a környezettel - fogalmazott a Christie's.

Az árverés tételei között görög, egyiptomi és közel-keleti antikvitások is szerepelnek, köztük egy római márvány Herkules-szobor, valamint egy Ízisz-szobor. Mindkettő az 1-2. század környékéről származik és értéküket 500-800 ezer dollárra becsülik.

Az antik művek az utóbbi években igen jól áron keltek el a műkincspiacon: tavaly decemberben a kikiáltási ár tízszeresét, 23,8 millió dollárt fizetett ki egy licitáló Antinous 2. századi márvány mellszobráért.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár