2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták a Franklin-expedíció egyik tengerészének arcát

2011. március 22. 08:03

140 évvel a tragikus végkimenetelű expedíció után sikerült rekonstruálni az északnyugati átjáró felfedezésére induló egyik brit tengerész arcát.

1845-ben abban a reményben indult útjára a Sir John Franklin vezette két brit hajó, hogy végre megtalálják Kanada közelében az északnyugati átjárót. Két évtizeddel később King William Islandnél egy alacsonyan fekvő, kővel borított sírban az egyik tengerész csontváza került elő. A nevezett személy Henry Le Vesconte volt, aki a HRM Erebus fedélzetén szolgált – bár a legújabb kutatások már azt valószínűsítik, hogy valójában egy másik emberről lehet szó.

„A testet szabályosan temették el, s ez azt jelenti, hogy a halál a katasztrófa előtt következhetett be” – írja Simon Mays, a londoni kormány tanácsadó szerve, az English Heritage munkatársa. A földi maradványt később Nagy-Britanniába vitték, megvizsgálták, majd a greenwichi Franklin Memorialnál helyezték végső nyugalomra. 2009-ben az emlékműnél restaurálási munkálatok zajlottak, így megnyílt a lehetőség arra, hogy a csontvázat exhumálják és modern orvosszakértői vizsgálatokat végezzenek el rajta.

Erre már nem az első alkalommal került sor. A nyolcvanas években Owen Beattie kanadai kutató három ember földi maradványát vizsgálta meg, olyan személyekét, akik az expedíció korai szakaszában lelték halálukat, s akiket végül Beechey Islandnél temettek el; velük valószínűleg ólommérgezés végezhetett.

Mays és kollégái újra megvizsgálták a csontokat, hogy abból megállapíthassák Le Vesconte korát, testalkatát és származását. Ezekből arra következtettek, hogy a férfi 30 és 40 éves kora között halhatott meg, európai származású, magas és vékony testalkatú volt, a fogában talált aranytömés pedig magas társadalmi státusról árulkodott, mivel ilyenek a 19. században csak az egyházi kriptákból kerültek elő.

Alan Ogden, a Bradfordi Egyetem oktatója a vizsgálatok eredményét felhasználva arcrekonstrukciót készített a férfiról, majd azt összehasonlította a tengerészeket ábrázoló dagerrotípiákkal. A kutató azonban meglepő módon azt találta, hogy a kép inkább Harry Goodsirre, a hajóorvosra hasonlít; ő ugyan 26-29 éves lehetett a katasztrófa bekövetkeztekor, de minden leírás (így a származás helye, a fog, a testalkat) rávall.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár