2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megkerülte Afrikát az ókori föníciai vitorlás mása

2010. november 7. 13:27 MTI

A föníciaiak után 2600 évvel egy ókori vitorlás pontos másán hajózta körbe Afrikát legénységével egy volt brit tengerésztiszt - a hajó több mint két év után tért vissza Szíriába.

A föníciaiak, akik a mai Libanon, Szíria és a Mediterráneum más részein éltek i.e. 1200 körül, az ókor legjobb hajóépítőinek számítottak. Hérodotosz görög történetíró szerint a föníciai tengerészeknek i.e. 600 táján sikerült körbehajózniuk Afrikát. Útjukat ismételte Philip Beale, aki 21 méter hosszú keresztvitorlás hajóján vágott neki a kalandnak, amelynek során a világtengerek legveszélyesebb vizeit szelte át.

A Phoenicia nevű vitorlás, amelynek tervrajzai ókori hajóroncsok, antik vázákon látható ábrázolások és egyéb régészeti leletek alapján készültek, teljes egészében fából épült. S bár teljes egészében hagyományos anyagokból, hagyományos módszerek alkalmazásával készült, a legkorszerűbb navigációs berendezésekkel szerelték fel.

A legénység két szakaszban tette meg a 32 ezer kilométeres utat. A hajó 2008 augusztusában indult útnak, és keletre, Jemen felé vette az irányt. Egy rövid megszakítás után Omán és Mozambik következett, majd megkerülték a Jóreménység fokát. Az utazás Afrika nyugati partja mentén folytatódott, áthajóztak a Gibraltár-szoroson, és Tunézia érintésével megérkeztek Szíriába, Arvád szigetén kötöttek ki.

A mostani expedíció Philip Beale második kalandtúrája volt: 2003-ban egy 1200 éves hajó pontos másán vitorlázott el Indonéziából Afrikába.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár