2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gáztámadás áldozata lehetett a szír várost védő római egység

2011. március 9. 14:09

Már az ókorban is elterjedt volt a vegyi anyagok bevetése, de róluk csak elenyésző számban maradtak fenn régészeti emlékek. Egy a 3. századi római-perzsa konfliktus során alkalmazott gáztámadás lehet a legkorábbi olyan eset, amelyről bizonyítékok állnak rendelkezésre.

Közel kétezer évvel ezelőtt tizenkilenc római katona a szíriai Dura-Európosz városát készült volna megvédeni, de legnagyobb meglepetésükre nem a perzsák, hanem egy fekete füst állta útjukat. A katonák fegyvere hatástalannak bizonyult a láthatatlan ellenséggel szemben, a római harcosok szinte azonnal megfulladtak. Mellettük egy perzsa katona is szörnyet halt – valószínűleg ő volt az, aki a mérges gáz „csapját” megnyitotta.

Ezek a katonák voltak az első áldozatai az első olyan vegyi támadásnak, amelyről régészeti emlékek is fennmaradtak. Annak ellenére, hogy kevés fizikai bizonyíték, s csak néhány régészeti feljegyzés áll rendelkezésünkre a harmincas években folyó ásatásokról, az American Journal of Archaeology januári számában közölt tanulmány azt valószínűsíti, hogy a katonák nem kardtól haltak meg, mint ahogyan azt korábban feltételezték, hanem elgázosították őket.

A perzsa Szászánida Birodalom a 250-es években vetette ki hálóját a Római Birodalom fennhatósága alatt álló Dura városára, ahol egy több méter széles fallal megerősített katonai bázis állt. A perzsák az építmény alatt fúrtak volna alagutat, hogy a falak leomlása után könnyedén megrohamozhassák a várost; Durától negyven méterre kezdtek ásni, de közben a rómaiak is megépítették a maguk ellenalagútját.

Ezt a földalatti macska-egér harcot először egy francia régész, Robert du Mesnil du Buisson modellezte le, aki a húszas-harmincas években végzett ásatásokat a helyszínen, s ő volt az, aki megtalálta a tizenkilenc római és a perzsa katona földi maradványát. A régész szerint valódi kézitusa bontakozott ki a két hadsereg között; a perzsák visszaverték a rómaiak támadását, majd felgyújtották a csatornát. Itt kátrányszerű anyagokat is találtak, amitől a tűz gyorsabb terjedését és magasabb hőfokát várták.

Simon James régész azonban elégtelennek találta a du Mesnil-féle magyarázatot, ezért megpróbálta rekonstruálni a római katonák számára végzetesnek bizonyuló napot. Amikor James elképzelte, hogyan taposták egymást össze a rómaiak, egyik kollégája a füstről szóló leírásra hívta fel a figyelmet. A vegyi hadviselés Dura ostromakor ugyanis már meglehetősen elterjedt volt akkoriban – mondta el Adrienne Mayor, a Stanford történésze. „Nagyon sok vegyi támadás zajlott ebben az időben. Kevés ember van tisztában vele, hogy ezekkel hány és hány forrás foglalkozik” – tette hozzá.

A petrolkémiai tüzek használata gyakori volt a Közel-Keleten, mivel a hadviselő felek könnyedén jutottak gyúlékony naftához és kátrányhoz. A legkorábbi példa i.e. 189-ből származik, amikor a görögök csirketollakat égettek, s hozzá fújtatókat használtak, amellyel a rómaiak alagútját gázosították el – ezért „könnyen elképzelhető”, hogy Duránál is valami ilyen jellegű támadás történt – így Mayor. Amint a perzsák észlelték a rómaiak közeledését, csapdát állítottak: tüzet gyújtottak a saját alagútjukban, majd ként és kátrányt irányítottak feléjük. Ez a rómaiak gyomrába már kénsavként került be, amitől azonnal meghaltak, de az ott maradt perzsa harcos is életét vesztette. Látva társaik vergődését, a várakozó rómaiak visszafordultak, s mire az alagút kitisztult, a perzsák könnyedén lerombolhatták az ellenfél által épített rejtett útvonalat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár