2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újabb Nemzeti Digitális Archívumban egyesül a magyar örökség

2011. január 17. 18:02 MTI

Az európai tudat erősítése, az Európai Örökség cím létrehozása és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum elindítása is szerepel a magyar kulturális kormányzatnak a magyar európai uniós elnökséghez kapcsolódó tervei között - mondta el az MTI-nek adott interjújában a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára.

Szőcs Géza emlékeztetett arra, hogy az EU működését a következő évtizedben az Európa 2020 Stratégia hangolja össze, ezen belül "magyar apporttá" a kultúra szerepének erősítésére vonatkozó szándékot kívánják tenni. "Úgy tűnhetne, hogy ez magától értetődik, de sajnos magas uniós szinteken is megfogalmazódnak olyan vélekedések, hogy a kultúra luxus. Ez meg is mutatkozik, nemcsak költségvetési számokban, hanem a kultúrára való hivatkozások súlyában, jelentőségében vagy jelentéktelenségében is" - mutatott rá.

Az államtitkár hozzátette: a kormányzat reményei szerint a magyar EU-elnökség olyan fél év lesz, amely alatt sikerül megerősíteni, akár európai tanácsi határozatok formájában is a kultúra súlyának növelését. "Azt gondolom, hogy az uniót fenyegető legnagyobb kockázati tényező az egységes európai tudat hiánya. Minden, aminek identitásformáló ereje, hatása lehet, az az EU-n belüli kohéziót erősíti, és ebben nekünk jelentős szerepünk lehet, mert a magyar kultúra sajátosságainál fogva befogadó és közvetítő kultúra" - szólt az európai és hazai kultúrpolitika legfontosabb feladatáról Szőcs Géza.

Elmondása szerint ehhez a célhoz kiválóan illeszkedhet az Európai Örökség cím létrehozása. A bevezetni tervezett címet olyan helyszínek kapnák, amelyek az európai történelemben vagy művelődéstörténetben kiemelt fontossággal bírnak, és ezek hálózatba tömörülve egymás népszerűsítését, ismertté tételét és fenntartható használatát is megkönnyíthetnék. A javaslat végrehajtása érdekében a magyar kormány júniusra Visegrádra tervez nemzetközi konferenciát.

Még nagyobb feladatnak tűnik a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) fölépítése: a virtuális archívum a magyar kultúra által - a szépirodalomtól a képzőművészeten át a filmművészetig - létrehozott valamennyi alkotást biztonságosan, digitálisan fogja rögzíteni, és hozzáférhetővé tenni egy központi nyilvános felületen - mondta a NEFMI államtitkára. (Ezzel részben követve az NDA mintáját.)

Mint Szőcs Géza kifejtette, a nagyszabású program többnyelvű része illeszkedni fog az Europeana elnevezésű, jelenleg 14,6 millió könyv, folyóirat, kisfilm, térkép, fotó és egyéb dokumentum digitalizált változatát tartalmazó összeurópai archívumhoz, gyermekbarát felület kialakításával pedig a fiatal generációk számára is vonzóvá teszik majd.

"Az eddig eltelt időszak az előkészítés, a bürokratikus akadályok elhárítása, a tervezés fázisa volt. 2010 decemberében megalakult a Nemzeti Kulturális Digitális Dokumentációs Klaszter, többek között a nagy nemzeti gyűjtemények (a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Országos Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár) részvételével, ezzel megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy január folyamán elindulhasson az érdemi munka, és még az EU-elnökség befejeződése előtt letehessük az asztalra az első érdemi eredményeket" - beszélt a MaNDA előkészítéséről.

Az államtitkár hozzáfűzte, első lépésként a meglévő digitális gyűjteményeket integrálják közös szabványok mentén, a bővítés folyamán pedig a határon túli magyar gyűjtemények bevonását is tervezik. Szőcs Géza hangsúlyozta: a közös európai tudatban a magyarságnak is markánsan meg kell jelennie. Ezt segítené például egy olyan program, amely a jelenlegi NATO-tagok és Magyarország korábbi katonai szövetségeire emlékeztetne vagy az az államtitkárság által néhány hónapja meghirdetett pályázat, melynek célja egy, az EU létrejöttéhez vezető gazdasági, politikai, kulturális folyamatokat olvasmányos formában, de precízen áttekintő könyv megalkotása.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár