2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutyahúst fogyaszthattak őseink

2011. január 17. 11:49

A háziasított kutyákat nagy tisztelet övezte már a prehisztorikus időszakban is; egyrészt barátként, védelmezőként, vadászó társként tekintettek rájuk, de lakomák során gyakran el is fogyasztották őket - állítják a Maine-i Egyetem kutatói új tanulmányukban.

Samuel Belknap - az egyetem diákja - őskori leletek vizsgálata közben azonosította Amerika legrégibb háziasított kutyának maradványait. A kutató a 2009-2010-es tanévben fedezte fel a csontot, miközben a texasi Hinds barlangban végzett kutatásokat. „Ez a felfedezés sokat elárul az emberek és a kutyák ősi kapcsolatáról" – mondta Belknap, "hiszen nem csak társak voltak, nem csak védelmet nyújtottak, hanem gyakran élelemforrásként tekintettek rájuk.”

Belknap és társa, Robert Ingraham első ránézésre a nyakszirt egyik darabjaként definiálta a csontot, ám egy újabb vizsgálat során kiderült: az állati eredetű, méghozzá egy Új-Mexikóból származó kutyafajé. A néhány centi nagyságú leletet ezután DNS vizsgálat alá vetették, melyből megállapították, hogy az egy háziasított kutyáé.

A csont pontos korát (körülbelül 9400 év) radiokarbonos vizsgálat segítségével sikerült meghatározni. „Már Idahóban is találtak olyan kutyacsontokat, melyeket 11 ezer évnél is idősebbnek becsültek, de a pontos vizsgálatok során kiderült, csupán 1000-3000 év körüliek lehetnek” – mondta a kutató.

A körülbelül 11-13 kilogrammos ebtől származó csont a legrégebbi bizonyítéka annak, hogy a kutyákat emberi fogyasztásra is használták a történelem során. Erről a csonthalmazban megtalált törött maradványok is tanúskodnak. Néprajzi tanulmányok szerint a kutyákat ínséges időszakban vagy ünnepek alatt ették meg, miután speciális módon levágták, majd bő lében megfőzték őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár