2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler-zarándoklat kétezer fontért

2011. január 12. 08:08

Megoszlanak a vélemények a Hitler életének állomásait felölelő luxus-kirándulással kapcsolatban, amelyet egyesek „perverz zarándoklatnak” tartanak.

A júniusban induló, nyolc napon át tartó, többek között az 1923-as sörpuccs helyszínét, a Sasfészket és Berlint is érintő túra kétezer fontot kóstál. A zarándoklat brit szervezői – köztük írók és történészek – vallják: tervüket a jó szándék vezérli. Nigel Jones, a Countdown to Valkyrie című könyv szerzője tegnap elmondta: „Komoly történészek vagyunk, komoly múlttal a hátunk mögött”.

A történész sietett leszögezni, hogy minden intézkedést megtettek annak érdekében, hogy elejét vegyék A gonosz arca: a Harmadik Birodalom felemelkedése és bukása címet viselő utazást elöntő neonáci áradatnak. „Hogy biztosra menjünk, minden résztvevőt személyesen hívtunk fel és a kirándulást érintő motivációiról faggattuk” – mondta el Jones.

A zarándoklaton Roger Moorhouse, a Killing Hitler és a Berlin at War című könyv írója is tiszteletét teszi. Mindkét történész előadásokat készül tartani Hitler bunkerjénél, a sachsenhauseni koncentrációs tábornál és a berlini holokauszt emlékműnél.

A felfokozott várakozás nyomán kitört hurráoptimizmusba nem kevés düh és szkepszis vegyül; így van ezzel David Cesarani történész is. „Ebben benne van a feltűnéskeltés veszélye. Ha azokra a helyekre fókuszálunk, amelyek a leginkább köthetők Hitlerhez, akkor ezzel a személyi kultusz kerül előtérbe. A túra egyre inkább perverz zarándoklattá lényegül át” – mondta el.

A szervezők természetesen tisztában vannak azzal, hogy a résztvevők között újságírók is lehetnek; tavaly az olasz napilap, a Corriere della Sera egyik újságírója „csalta lépre” a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget, aki a lengyelországi koncentrációs táborokat érintő tanulmányi kirándulás során Hitlert „nagy embernek”, „nem erkölcstelennek”, a Gestapót pedig „legendásnak” nevezte.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár