2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Százmillió forint juthat világörökség-védelemre 2012-ben

2011. január 10. 16:13 MTI

A tervek szerint legkésőbb jövő év elején hatályba léphet a jelenleg egyeztetés alatt álló világörökségi törvény, mely 100 millió forint nagyságrendű forrást biztosítana az UNESCO-védelem alatt álló magyarországi kulturális és természeti örökség megóvására - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága (VÖMNB) hétfői rendkívüli ülésének szünetében.

A tárcavezető elmondása szerint a 2012-es költségvetésben már külön soron szerepelne a világörökség védelmére fordítandó összeg. Mint a sajtótájékoztatón kifejtette, a törvényjavaslatot kidolgozták, lezárult a tervezet tárcán belüli egyeztetése, jelenleg a közigazgatási és szakmai konzultációk zajlanak. E konzultációk közé tartozott a miniszter tanácsadó testületeként működő VÖMNB hétfői budapesti ülése is, amelyen Réthelyi Miklós szerint a szakma minden jelentős képviselője jelen volt

Az ülés másik témája az UNESCO által két világörökségi helyszínről - a tokaji történelmi borvidékről és Budapestről (Duna-partok, a budai várnegyed és az Andrássy út) - bekért "megőrzési állapotjelentés" véleményezése volt. Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke, a VÖMNB ügyvezető elnöke hangsúlyozta: az elkészült jelentések egybehangzóan megállapítják, hogy egyik helyszínen sem következett be állapotromlás.

A tokaji helyszín esetében az UNESCO elsősorban a Szerencs közelében megépíteni tervezett szalmatüzelésű erőmű aggályos hatásai miatt kérte be a jelentést. Tamási Judit elmondása szerint a világszervezet szakértői tavaly szeptemberben átfogó vizsgálatot végeztek, és előzetes tájékoztatásuk szerint arra jutottak, hogy örökségvédelmi szempontból nem megfelelő a kiszemelt helyszín. Időközben azonban a beruházó elállt szándékától, "talán a széleskörű tiltakozás hatására" - jegyezte meg a KÖH elnöke, aki kiemelte, hogy az erőmű megépítését a VÖMNB is ellenzi.

A budapesti helyszínek helyzetének áttekintését elsősorban az indokolta, hogy a belső-erzsébetvárosi zsidónegyedben az elmúlt években olyan bontások, illetve ráépítések történtek, amelyek veszélyeztették a világörökségi helyszín védelmét. Tamási Judit kitért arra, hogy még mindig vannak hatályban lévő, de egyelőre nem kihasznált bontási engedélyek. Ezek kiadása azért történhetett meg, mert nem az egyes épületek, csak a "történelmi városszerkezet" élvez védelmet. A KÖH elnöke elismerte, hogy a gazdasági válság is közrejátszott a beruházói kedv lanyhulásában. Hangsúlyozta: összességében nem következett be állapotromlás, de a tanulságok fényében erősíteni kell a területi alapú védelmet.

Tamási Judit kitért a belvárosi Bécsi utcába tervezett nagyszabású ingatlan-beruházásra is. Mint mondta, az UNESCO-nak január 31-ig megküldendő jelentés részletesen elemzi a körülményeket, és megállapítja, hogy noha az érintett három épület nem élvez egyedi védelmet, városszerkezeti jelentőségük miatt védelemre jogosult. Emlékeztetett arra, hogy tavaly a KÖH közép-magyarországi szerve elutasította az épületek bontási engedélyét.

Újságírói kérdésre a KÖH elnöke közölte, hogy a budai várban "kormányzati szinten összehangolt, átfogó" állagmegóvásra van szükség, mert az elmúlt 30-40 évben nem végeztek ilyet. Ennek költségeire nem kívánt becslést adni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár