2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyarországra látogatnak az ICOMOS és az UNESCO képviselői

2010. szeptember 10. 15:28 MTI

Magyarországra látogat szeptember 20. és 24. között az ICOMOS és az UNESCO egy-egy szakértője, hogy a tokaji világörökségi helyszín védőzónájába, Szerencs közelébe tervezett szalmatüzelésű erőmű ügyében az érintettekkel konzultáljanak.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága tájékoztatása szerint a szakértők a magyar kormány meghívásának tesznek eleget. Az ICOMOS, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa megbízásából Susan Denyer építész, a szervezet brit nemzeti bizottságának főtitkára érkezik Magyarországra, míg az UNESCO képviseletében Pierre-Marie Tricaud tájépítész, a Francia Tájképszövetség alelnöke vesz részt a misszióban.

A hivatalos, úgynevezett "reaktív monitoring" látogatás célja, hogy a szakértők tanulmányozzák a tokaj-hegyaljai világörökségi helyszín megőrzési állapotát, elsősorban azt: a tervezett szalmatüzelésű erőmű milyen hatással lehet a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire. A vendégek ezzel kapcsolatban konkrét javaslatokat fogalmaznak meg.

Az UNESCO-ICOMOS tanácsadói missziók szokásos eljárásmódja szerint a két szakértő - annak érdekében, hogy minden érintett féllel konzultálva alakíthassa ki független, tárgyszerű állásfoglalását - a helyszín bejárása mellett konzultációkat folytat az illetékes állami szervek képviselőivel, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a KÖH vezetőivel és munkatársaival, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat vezetőivel, a világörökségi helyszínen érintett 27 helyhatóság képviselőivel, köztük Szerencs önkormányzati vezetőivel és képviselőivel, a szalmatüzelésű erőmű beruházója, a BHD Zrt. irányítóival, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsával és egyéb borász egyesületek, valamint más érintett szakmai és civil szervezetek képviselőivel.

A szakértők részletes jelentést készítenek missziójukról, amelyről tájékoztatást kap az UNESCO Világörökség Bizottsága és Magyarország. "A tanácsadói misszió eszköz ahhoz, hogy a Világörökség Bizottság dönthessen a helyszín megőrzési állapota kérdésében 2011 júniusában sorra kerülő 35. ülésszakán, másrészt segítségével Magyarország a független nemzetközi szakértők véleménye alapján megteheti a szükséges lépéseket a világörökségi helyszín értékeinek védelme érdekében és erről a 2011 januári megőrzési állapotjelentésében tájékoztathassa a testületet" - olvasható a tájékoztatóban.

A közlemény kitér arra, hogy az UNESCO-ICOMOS missziók szabályainak megfelelően a szakértők munkájuk során nem adhatnak nyilatkozatot a sajtónak, mivel megállapításaikat és jelentésüket először a küldő szervezetek részére kell benyújtaniuk.

A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága, miként a korábbi hasonló missziók esetében (2005: Budai alsó rakpart tervezett bővítése; 2007: Belső-Erzsébetvárosi bontások és új építések) megfelelő módon nyilvánosságra hozza majd az UNESCO-ICOMOS misszió jelentését. Erre az eddigi gyakorlat alapján várhatóan 2010 végéig kerülhet sor - zárul a kommüniké.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár