2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Huszonegy új helyszín lett a világörökség része

2010. augusztus 4. 15:36 MTI

A tavalyinál lényegesen több, huszonegy új kulturális és természeti kincset nyilvánított a világörökség részének az UNESCO Világörökség Bizottsága, amely július 25. és augusztus 3. között tartotta 34. rendes éves ülését Brazíliavárosban.

A természeti világörökség öt új helyszínnel gazdagodott: a Kína délnyugati, szubtrópusi övezetében található, különleges sziklaképződményeiről híres Tanhszia (Danxia)-hegységgel, a Franciaországhoz tartozó La Réunion vulkáni sziget nemzeti parkjának egy részével, a csendes-óceáni Kiribati Köztársasághoz tartozó Phoenix-szigetekkel, amelyek a világ legnagyobb védett tengeri területét alkotják, az Oroszország szibériai részén lévő Putorana-fennsíkkal, amely a világ egyik legrégibb vulkáni eredetű platója, valamint a ceyloni leopárdnak otthont adó Srí Lanka-i központi fennsíkkal. A grémium idén egy új vegyes természeti és kulturális világörökség helyszínt választott: ez a hawaii Papahanaumokuakea tengeri nemzeti park.


Tengfeng, Kína

A kulturális világörökség listája tizenöt új "csodával" bővült. Ausztrália történelmi fogolytáborai, a brazíliai Sao Cristóvao város Sao Francisco tere, a kínai Tengfeng (Dengfeng) város műemlékei, a franciaországi Albi püspökváros, az indiai Dzsantar Mantar csillagvizsgáló, egy szúfi szentély az iráni Ardabilban, az iráni Tabriz történelmi bazársora, a nukleáris kísérletekről elhíresült Bikini-zátony a Csendes-óceánban elterülő Marshall-szigeteken, a mexikói Camino Real de Tierra Adentro történelmi kereskedelmi útvonal, amely Ezüstút néven is ismert, a mexikói Oaxaca-völgy yaguli és mitlai őskori barlangjai, a hollandiai Amszterdam csatornarendszere és városrésze a Singelgrachton belül, két középkori dél-koreai falu, a 14-15. századból fennmaradt Hahö és Jangdong, a szaúd-arábiai at-Turaif ősi vára és környéke, a tádzsikisztáni Szarazm régészeti lelőhelyei, valamint a vietnami Thang Long város császári fellegvára tartozik az új helyszínek közé.


Albi

Hét további világörökség helyszínt kiterjesztettek: az ausztriai Graz óvárosát az Eggenberg-kastéllyal, a bulgáriai Pirin Nemzeti Parkot egy magashegységi térséggel, a németországi Rammelsberg bányát és Goslar óvárosát a Harz-vidéki víztározórendszerrel, a norvégiai Roros bányavidéket egy iparilag és gazdaságilag jellegzetes megművelt területtel, az észak-moldovai festett templomokat a Sucevita kolostor Feltámadás-templomával, a portugáliai Coa-völgy őskori vésett sziklarajzait a spanyolországi Siega Verde őskőkori vésett sziklarajzaival, a természeti világörökséghez tartozó svájci Monte San Giorgiót (Szent György-hegyet) pedig a több mint 1000 méter magas hegy olaszországi részével egészítették ki.


Amszterdam

A bizottság idén az évekkel ezelőtt a természeti világörökség részének nyilvánított tanzániai Ngorongoro természetvédelmi terület páratlan kulturális értékét is elismerte, így ezentúl az összetett helyszínek között tartják számon. Négy térség került fel a veszélyeztetett értékek vörös listájára: a grúziai Gelati-kolostor és a Bagrati-székesegyház, a madagaszkári Atsinanana esőerdei, Ugandában a bugandai királyok sírjai, valamint az Egyesült Államokban az Everglades Nemzeti Park. Az Ecuadorhoz tartozó csendes-óceáni Galápagos-szigeteket viszont törölték a vörös listáról.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökség listáján az új helyszínekkel együtt 151 ország 911 kulturális és természeti kincse szerepel, ebből nyolc Magyarországon található. A Világörökség Bizottsága következő rendes éves ülését 2011 júniusában Bahreinban tartja.

Az új tagok részletesen az UNESCO oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár