2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Desztalinizációt hirdetett Medvegyev

2010. november 30. 08:17 The Daily Telegraph

Dmitrij Medvegyev orosz elnök újabb desztalinizációs folyamat elindításáról döntött, amelynek célja, hogy emlékeztessék az embereket a diktátor által elkövetett bűnökre.

A Sztálinnak az ország történetében betöltött szerepéről szóló diskurzus januárban kerül az elnöki asztalra, amikor Medvegyev találkozik az új emberi jogi képviselővel, Mihail Fedotovval és más polgárjogi aktivistával – írja a Vedomosti üzleti magazin.

A felvilágosító kampány célja, hogy feloldják mindazon titkos szovjet archívumokat és a több millió megfigyeltről készített dokumentumot, amelyet a titkosszolgálatok állítottak össze az egyszerű állampolgárokról. Nagy erőket mozgósítanának a fogolytáborok maradványainak felkutatására, valamint egy új emlékművet is állítanának a rendszer áldozatául esettek emlékére.

A jogi aktivisták arra kérik Medvegyevet, hogy „jogi és politikai értelemben is értékelje a totalitárius rendszer ideje alatt elkövetett bűnöket” – írja az újság.

Medvegyev szakított elődje, a jelenleg a miniszterelnöki pozíciót birtokló Vlagyimir Putyin gyakorlatával, s idén májusban éles bírálattal illette a Szovjetuniót, amiért a totalitárius rezsim két lábbal tiporta az emberi jogokat.

Két nappal a második világháborús győzelem 65. évfordulójának megünneplése előtt Medvegyev egy interjúban kijelentette, Sztálin bűneit nem szabad elfelejteni. „A Szovjetunió egy nagyon bonyolult állam volt, s ha őszintén akarunk beszélni arról a rendszerről, amely kialakult (…), akkor nem mondhatunk más, mint hogy ez egy totalitárius rendszer volt” – mondta Medvegyev. „Sajnos ez egy olyan rezsim volt, ahol az alapvető jogokat semmibe vették, a szabadságot pedig korlátok közé zárták” – tette hozzá az orosz elnök.

Medvegyev és Putyin addig szinte alig illették kritikával a Szovjetuniót, s inkább az előző rendszer által elért eredményekre fókuszáltak. Az elemzők szerint azonban Medvegyev ezzel nyíltan desztalinizációs programot hirdetett, amelyet elnöki tevékenységének középpontjába kívánja állítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár