2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Yale Egyetem Limában tárgyal a Machu Picchu-i leletek sorsáról

2010. november 19. 15:49 MTI

A Yale Egyetem küldöttsége a hétvégén Limában folytat tárgyalásokat, amelyeken megvitatják a Machu Picchuból származó régészeti leletek ezreinek a sorsát - jelentette be Alan Garcia Perez perui köztársasági elnök.

A perui hatóságok megrekedtek a Yale Egyetemmel a műtárgyak tulajdonjogáért vívott hétéves csatározásban: A Hiram Bingham által a Yale egyetem számára 1912-1916 között "kikölcsönzött", ám soha vissza nem adott leletegyüttes kerámiatárgyakat, díszeket, valamint csontanyagot tartalmaz. Peru 46 ezer leletet követel a Yale Egyetemtől, utóbbi csak 5500 létét ismeri el, amelyekből csupán 330 múzeumi minőségű. Az egyetem szerint a leletek törvényesen kerültek a birtokába.

Alan Garcia Perez november elején fordult segítségért Obama elnökhöz, hogy Peru visszakaphassa a műkincseket, múlt héten pedig Juan Ossio kulturális miniszter bejelentette, hogy a Yale Egyetem és a perui kormány tárgyalásokat kezdett a leletek visszaszolgáltatásáról. "Reményeim szerint a dolgok jól haladnak és hamarosan kedvező fejlemények várhatók" - hangsúlyozta Juan Ossio.

Peru 2007-ben perelte be a Connecticuti Bíróságon a Yale Egyetemet, a perui kormány pedig utcai demonstrációkat ösztönzött, hogy nyomatékot adjon a bírósági keresetnek.

Machu Picchut Pachacutec inka uralkodó építtette 1450 körül, s a várost sikerült titokba tartani a spanyol hódítók előtt, akik száz évvel később szállták meg az országot. A romvárost, amely jelenleg Peru legjelentősebb idegenforgalmi nevezetessége, s évente sok ezer turistát vonz, 1911-ben Hiram Bingham amerikai kutató fedezte fel. az Urubamba-folyó völgyében fekvő várost, amely kiterjedt földművelő teraszokból és egy központi tér köré rendezett épületekből áll.

A legjelentősebb épületek a csillagvizsgálóként szolgáló Torreón, az alatta elhelyezkedő, finoman faragott kövekkel átalakított természetes sziklaüreg, a hozzájuk kapcsolódó fürdők, a Három ablak templomának nevezett épület, az Intiwatana - a Nap "kipányvázására" szolgáló szikla: az árnyékvetésre alkalmassá faragott szikla valószínűleg napóraként szolgálhatott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár