2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Obama közbenjárását kérik Machu Picchu ügyében

2010. november 3. 16:05 MTI

Barack Obama amerikai elnök közbenjárását kérte levélben Alan García perui államfő, aki a Machu Picchu inka fellegvárból közel egy évszázada elhurcolt darabokat akarja visszaszerezni a connecticuti Yale Egyetemtől.

García elnök levelét a dél-amerikai ország külügyminisztere adta át az Egyesült Államok limai nagykövetének, napokkal azelőtt, hogy a perui kormány hivatalos nemzetközi kampányt indított a Machu Picchuról elvitt darabok visszaszerzésére.

Az üzenetben a perui államfő Barack Obama közbenjárását és segítségét kérte abban, hogy a patinás Yale Egyetem az összes darabot visszaszolgáltassa. A darabok a 1912 és 1916 közötti, Hiram Bingham vezette expedíciók keretében hagyták el az inka fellegvárat. García szerint 1912-ben William Howard Taft akkori amerikai elnök kollégája, Augusto B. Leguía engedélyét kérte, hogy Bingham Cuzco térségében - ahol a Machu Picchu fekszik - folytasson ásatásokat. Peru jóhiszeműen beleegyezését adta, azzal a feltétellel, hogy amit a régészek találnak, az perui birtokban marad.

A Yale épületeiben őrzött gyűjtemény 46 332 darabból áll, a kincsek között kerámiák, kövek, csontok és fémtárgyak is vannak. Soknak inkább érzelmi, semmint archeológiai értéke van. Rose Likins limai amerikai nagykövet reményét fejezte ki, hogy Peru és az egyetem között gyors megállapodás születik, de rámutatott, hogy az amerikai kormány nem folyhat bele a jogi csatározásba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár