2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Houdini művészete és mágiája

2010. október 28. 17:31 MTI

A 20. század egyik leghíresebb előadóművészét, a magyar származású Harry Houdini művészetét és "varázslatait" bemutató kiállítás nyílik pénteken New Yorkban. A Houdini: Art and Magic című kiállításnak a Zsidó Múzeum ad otthont a következő öt hónapban. A tárlat nemcsak a szegény zsidó bevándorlók gyermekéből világhírű illuzionistává vált művész életét mutatja be, hanem fellépései félhomályos titokzatosságát visszaadva felidézi híres színpadi mutatványait és szabadtéri szabaduló számait.

A múzeum a korabeli fotók, plakátok, filmrészletek kíséretében előadásainak néhány híres kellékét is felvonultatja: többek között kézi bilincseket, láncokat, kényszerzubbonyt, tejeskannát és utazóládát.

Houdini 1874-ben született Budapesten, csak akkor még Weisz Eriknek hívták. Rabbi volt az apja, aki családjával kivándorolt az Egyesült Államokba, és Wisconsinban telepedett le még a művész gyermekkorában. Erik tizenkét évesen megszökött otthonról, és beállt egy vándorcirkuszba, de aztán mégis hazatért, hogy segítse szüleit. A fáma szerint lakatossegédként is dolgozott. Kora ifjúságától edzette magát futásban, úszásban és bokszolásban, így nyert kitűnő fizikuma és kitartása később képessé tette emberfeletti teljesítményt igénylő menekülő számainak végrehajtására.

Csak apja 1892-ben bekövetkezett halála után látott neki ismét saját karrierje egyengetéséhez: a francia mágus, Jean-Eugene Robert-Houdin iránti tiszteletből felvette a Houdini nevet, és vándorcirkuszokban lépett fel. Pár évvel később virradt fel a napja, amikor Martin Beck impresszárió felfedezte különleges tehetségét, és lehetővé tette, hogy meghódítsa Amerika, valamint Európa színpadait. Könyveket is írt, amelyekben felfedte egyik-másik trükkjét, de a New York-i kiállítás nem rántja le a leplet egyetlen színpadi titkáról sem.

A nagy mágus 1926-ban, Halloweenkor, a szellemek és boszorkányok napján hunyt el hashártyagyulladás következtében, és a queensi zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra. Az életéről 1953-ban forgatott hollywoodi film - Tony Curtis főszereplésével - csupán a nagyobb drámai hatás kedvéért fejeződött be azzal, hogy egy víz alatti menekülő száma okozta halálát.

Houdini hallatlan népszerűségének oka részben abban rejlett - mondta el Brooke Kamin Rapaport, a kiállítás kurátora -, hogy előadásainak korabeli közönsége, amelynek zöme maga is a politikai és vallási szabadságot keresve érkezett Amerikába, azonosulni tudott az emigráns környezetből kiemelkedett művésszel.

A Houdini-kiállítás, amely március 27-én zárja be kapuit New Yorkban, a későbbiekben Los Angelesben, San Franciscóban és a wisconsini Madisonban is bemutatkozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár