2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Somogyiak a Donnál

2010. július 28. 10:01

Politikamentes történész blog indult nemrég a somogyi honvédek második világháborús részvételéről: a folyamatosan bővülő oldal a M. kir. "Nagy Lajos király" 6. honvéd gyalogezred történetét mutatja be.

Az I. világháború Magyarország számára kedvezőtlen végkifejlete és a Tanácsköztársaság bukása után 1920 elején kezdődött meg a fegyveres erő újjászervezése. Kezdetben Somogy a 7. sorszámú gyalogezreddel rendelkezett, mely sorszámot 1932-ben a kecskeméti Zrínyi Miklós gyalogezred kapta meg. Ebben az évben a honvédség átszervezése folytán pécsi alárendeltségből szombathelyi alárendeltségbe került a kaposvári alakulat.

A későbbi 10. könnyű hadosztály részét képező 6. „Nagy Lajos király” honvéd gyalogezredről érdemes megemlíteni, hogy maga az olasz király és császár volt az ezredtulajdonosa. Ezt a középkori illetve újkori hagyományt akkor élesztették újra, amikor Magyarországnak a ’20-as évek végén sikerült kitörnie nemzetközi elszigeteltségéből, és megkezdődött a magyar-olasz közeledés. Tekintettel arra, hogy egy olasz vonatkozással rendelkező nevű ezredet kellett keresi, azért esett végül 1931-ben a 6. gyalogezredre a választás. (Nagy Lajos király nápolyi uralkodóházból származott, így találták meg a közös pontot.)

1938 októberétől mozgósítások egész sora kezdődött meg a Magyar Királyi Honvédségnél, az első és a második bécsi döntések határozatainak érvényre juttatása miatt. A somogyi alakulatok nem vettek részt mindegyik bevonulásban, „csak” az 1940-es erdélyiben, illetve az 1941-es délvidéki hadműveletekben. A 10. könnyű hadosztály 1942. május-június hónapokban vonult ki a keleti frontra. A hadosztály nagy része 1943. január közepén az orosz támadás miatt megsemmisült. Csapatainak megmaradt részeit 1943 márciusában szervezték újjá, de végül kivonták őket a frontról és 1943 áprilisában hazaszállították őket.

Ezt és a résztvevő katonák második világháború végéig ívelő történetét mutatja be a nemrég elindított blog, amelynek szerkesztői terveik szerint hamarosan könyvben is kiadják a gyalogezred történetét, így az interneten bemutatott részletek mintegy ízelítőül szolgálnak majd a nyomtatásban megjelent históriához. A könyv komoly sikerre számíthat, hiszen a hasonló második világháborús helytörténeti írások komoly népszerűségnek örvendenek.

A blog

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár