2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyíri bakák a Donnál

2010. február 3. 13:45 MTI

A legújabb kutatási eredményekkel kiegészítve a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Múzeumok Igazgatósága újra megjelentette a Nyíri bakák a Donnál című kötetet, amely egy II. világháborús alakulat, a II. Rákóczi Ferenc 12. Gyalogezred történetéről szól.

A könyv nyíregyházi sajtóbemutatóján Illésfalvi Péter, a Hadtörténeti Múzeum főmuzeológusa elmondta: az egykori nyíregyházi és nyírbátori laktanyák katonáiból álló gyalogezred 1920-ban alakult, az országhatárok változása miatt megszűnt munkácsi és szatmári ezredek jogutódjaként. A nyírségi ezredet nem a II. magyar hadsereg csapatrészeként vezényelték ki a Don-kanyarhoz, hanem úgynevezett "felváltó alakulat" volt, 1943. októberében és novemberében vonult a frontra, s vette át az ottani harci körzeteket. Az alakulat katonái a harctéren kapták meg a leváltott zászlóaljak fegyvereit, s kapcsolódtak be az ütközetekbe.

Illésfalvi Péter fontosnak tartotta kiemelni: a legújabb kutatások vitatják, hogy a Donnál harcoló II. magyar hadsereg rosszul felszerelt lett volna. A korabeli dokumentumok alapján a legjobban felszereltnek számított akkoriban a hadtest, még ha el is maradt a német és az orosz csapatok felszereltségétől.

A nyírségi gyalogezred súlyos veszteségeket szenvedett a doni harcokban - mint azt a könyv egyik szerzője, Bene János, a szabolcsi múzeum igazgatója elmondta - a 4500 fős sereg tagjai közül mindössze 751-en tértek haza az oroszországi frontról.

Az újra, bővített kiadásban megjelent kötet - amelynek másik szerzője Szabó Péter, a Hadtörténeti Intézet munkatársa - közöl egy veszteséglistát is, 1500 elesett, vagy eltűntnek nyilvánított katona adataival. A doni csatákról a korabeli harctudósítások alapján számol be a könyv, illetve közli több résztvevő tiszt és katona visszaemlékezéseit, amelyeket egykor az érintettek naplóba rögzítettek, vagy a közelmúltban mondtak hangszalagra a kötet alkotóinak.

A könyv a doni harcokról készült fotókkal, közte egy elesett magyar katona hóval félig beborított tetemét megörökítő képpel zárul, amely Illésfalvi Péter szerint azt üzeni a mának: "soha nem adódhat a világon olyan probléma, amelynek megoldása a fegyveres konfliktus lenne".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár