2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán cáfolt: mégsem Caravaggiót találtak Rómában

2010. július 27. 10:47 MTI

A Vatikáni Múzeum igazgatója, Antonio Paolucci cáfolta, hogy a római jezsuita templom, a Gesú kolostorában nemrég megtalált festmény valóban Caravaggio alkotása lenne.

A l'Osservatore Romano szentszéki napilap július 17-i száma "Új Caravaggiót találtak" címmel számolt be a Szent Lőrinc mártírhalála című festmény megtalálásáról. A Caravaggio halálának 400. évfordulóján megjelent cikk szerzője, Lydia Salviucci Insolera művészettörténész ugyan leszögezte, hogy a kép eredetiségének megállapításához további vizsgálatok szükségesek, a szenzációs hír bejárta a világot.

Antonio Paolucci a napilap hétfői számában - ugyancsak címlapon - igyekezett lehűteni a kedélyeket. Mint hangsúlyozza, a festmény feltehetően egy Caravaggio hatása alatt álló művész alkotása, mely legjobb esetben is "szerény" színvonalú. Rámutat többek között, hogy a szent kezeinek perspektívája teljesen hibás és az alakok anatómiája is félresikerült.

A Gesú római jezsuita templom kolostorában nemrég megtalált képet, amelynek restaurálása most fejeződött be, az olasz kulturális minisztérium kedden mutatta be. "Nagyon érdekes festmény, de szerintem kizárhatjuk - legalábbis egyelőre - hogy Caravaggio lenne" - jelentette ki a művet a templomban leleplező Rossella Vodret művészeti igazgató arra hivatkozva, hogy a kép ahhoz nem elég jó. "A lába úgy néz ki, mint egy békáé. Caravaggio sohasem követett volna el ilyen hibát" - állította Marco Bona Castellotti művészettörténész, aki szintén most látta először a festményt, de nyomban kizárta, hogy a mester műve lenne.

A szakértők arra gondolnak, hogy a munka egy nápolyi, szicíliai vagy máltai tanítványtól származhat, ugyanis Caravaggio gyakran időzött ezeken a helyeken viharos élete során. A Szent Lőrinc mártírhalála című képet szeptembertől vetik alá alaposabb, több hónapig tartó tudományos vizsgálatnak. Többek között röntgensugárral is átvilágítják, és az archívumokban is megpróbálják felkutatni a festmény eredetét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár