2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dvorák prágai háza a cseh kulturális örökség része

2010. július 26. 11:50 MTI

A nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánították Csehországban azt a prágai bérházat, ahol a világhírű zeneszerző, Antonín Dvorák 25 éven át, egészen haláláig lakott.

A cseh kulturális minisztérium nemcsak azt méltányolta, hogy a Zitna utcai épület egykor Dvorák (1841-1904) otthona volt, hanem urbanisztikai értékét is elismerte - mondta Jan Cieslar, a döntést hozó tárca szóvivője. A Fehér Oroszlán néven ismert ház hosszú időn át nagyon rossz műszaki állapotban volt. Felkerülését a nemzeti kulturális örökséglistára az Antonín Dvorák Társaság kezdeményezte, hogy megakadályozza további pusztulását. A zeneszerző tisztelői tartottak attól, hogy a leromlott épületet esetleg lebontják.

A társaság éles hangon bírálta a ház rozoga állapotát. Mint kifejtették, a turisták a világ minden tájáról érkeznek Prágába, hogy megnézzék a nevezetes épületet és megdöbbennek a látványtól. Felemelték a szavukat az ellen is, hogy "a lakók Dvorák homlokzati mellszobrán szárítják a mosott ruhát".

A tulajdonos állítólag tervbe vette a ház felújítását, és most tiszteletben kell tartania a kulturális örökségvédelmi törvényt. Az épület jelenleg az Armida ingatlanfejlesztő céghez tartozik, amelynek tulajdonosi szerkezete Panamáig terjed. A vállalat képviselője, Eva Vasová májusban úgy nyilatkozott, hogy a tatarozást előkészítették és két évig fog tartani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár