2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis malária végzett a Medici nagyherceggel

2010. július 16. 10:56

Gyilkosság helyett malária lehetett a Medici-klán egyik legbefolyásosabb vezetőjének haláloka - derítették ki a kutatók egy 400 éves bűnügy immunológiai ellenőrzése során.

2004-ben többször is beszámoltunk arról a nagyszabású kutatásról, amelynek során felnyitották a Medici-sírokat Firenzében. A Medici-projekt célja az volt, hogy kihantolja a család 49 tagját, és a legmodernebb eszközökkel a lehető legtöbbet megtudja róluk - beleértve külsejüket, étkezési szokásaikat, betegségeiket és haláluk okát.

A tudósok 19 komplett múmiát, 2 csontozat-múmiát és 23 csontvázat vizsgáltak meg, valamint különböző maradványokat további 5 személytől. A maradványokat a firenzei San Lorenzo kápolna családi kriptájából emelték ki. A kutatók meglepetésére a munkálatok közben egy addig ismeretlen, titkos sírkamra is feltárult, amely az utolsó nagyherceg, Gian Gastone maradványait őrizte.

Ez volt a vélekedés Francesco (1541-1587) nagyherceg és felesége, Bianca Cappello (1548-1587) halálával kapcsolatban is, ám ebben az esetben évszázadokig zavarta a kutatókat az a körülmény, hogy mindketten váratlanul, és szinte egyszerre haltak meg. 2007-ben toxikológiai és levéltári felfedezések nyomán arra jöttek rá, hogy a nagyherceget és szeretőjét megmérgezhették.

A legújabb, a Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene című szaklapban is megjelent kutatási összefoglaló azonban a malária mellett teszi le voksát: az immunológiai vizsgálatok ugyanis a Plasmodium falciparum nevű parazita egysejtűt mutatták ki a 2004-ben megtalált maradványokban. A kutatást vezető Gino Fornaciari, a Pisai Egyetem Patológiai Múzeumának igazgatója már 2006-ban megkérdőjelezte az akkori tesztek hiteleségét, mondván a magas koncentrációjú arzén a balzsamozáskor kerülhetett a férfi szervezetébe.

A mostani metódus abban is úttörőnek számít, hogy immunológiai módszerekkel első alkalommal sikerült megállapítani a Plasmodium proteinjeit régi csontmintákban. Raffaella Bianucci, a torinói egyetem antropológusa ennek kapcsán a Discovery News-nak arról is beszélt, hogy a Plasmodium falciparum okozta maláriát a legkönnyebben izmokból tudták kimutatni, ám hogy végre a csontokat is elemezni tudják, az fantasztikus lehetőségeket nyit meg a hasonló régi maradványok vizsgálatában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár