2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült egy elveszettnek hitt Michelangelo-szobor

2010. július 13. 17:04 Discovery News

Michelangelo alkotása lehet a Köszörűs (Arrotino) szobrának homokkő mása - állítja egy olasz kutató, aki egy magángyűjteményben fedezte fel a műalkotást.

Több mint 120 év után első alkalommal állították ki az egy méternél is magasabb szobrot: a svédországi And There Was Light. The Masters of the Renaissance című tárlaton több hasonló különleges alkotás is helyet kapott. A szobor egyébként az Arrotino, azaz Köszörűs címet viselő márványszobor hasonmása, amelyet Firenzében, az Uffizi galériában lehet megtekinteni. Érdekesség egyébként, hogy az a szobor maga is egy római kori másolat: az eredeti hellén szobornak mára nyoma veszett.

Flava Zisa, az ennai Kore Egyetem régésze szerint a homokkő alkotásnak hiányzik az orra, és balkezének két ujja is: ez egy korabeli bevett szokásnak köszönhető, amellyel antik hatást adtak a hasonló replikáknak. A szobrot először 1751-ben, egy Pisa szobrait is emlékműveit bemutató kötetben ismertették. A Palazzo Lafranchiról Pandolfo Titi akkor azt írta, hogy az Arrotinón Michelangelo dolgozott, amikor lemásolta a Medicieknél található eredetit.

A svédországi kiállítás rendezője, Alessandro Vezzosi, a Museo Ideale Leonardo Da Vinci igazgatója szerint Titi minden bizonnyal a most előkerült szobrot láthatta Pisában. A Palazzo Lafranchit aztán Michelangelo halála után 15 évvel fejezték be, és 1827-ben el is adták - ekkor azonban a homokkő alkotás eredeti tulajdonosa kezében maradt. 1888-ig a firenzei Bargello múzeumban volt kiállítva, majd ekkor a Pisa közelében álló Capannoli Villába vitték, és végül a műkincspiacon kötött ki.

Zisa szerint a szobor annak ellenére különleges, és egyedülálló, hogy egy másolatról beszélünk. A szobrász ráadásul több ponton tökéletesebb, anatómiailag helyesebb alkotást készített, mint az antikvitás mestere. Azt már korábban is tudták, hogy Michelangelo többször készített ókori replikákat: Giorgio Vasari művész és művészettörténész szerint a mester volt, hogy kifaragott egy szobrot, majd elásta egy időre, és később antik műremekként adta el azt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár