2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rejtélyes Michelangelo-feszületet vizsgál az olasz számvevőszék

2009. december 14. 15:34 MTI

Vizsgálja az olasz számvevőszék, hogy valódi-e az az állítólagos Michelangelo-feszület, amelyet 3,25 millió eurónyi közpénzből vásárolt a római kormány, és hogy szabályosan történt-e a beszerzés.

A La Repubblica című lap hétvégi értesülése szerint a számvevőszéki vizsgálat részeként a pénzügyőrség házkutatást tartott pénteken a kulturális minisztériumban és dokumentumokat foglalt le a szoborvásárlással kapcsolatban.

A 41 centiméteres fa feszület beszerzésének körülményeire azért kíváncsi a számvevőszék, mert több tekintélyes művészettörténész is kételyeket vetett fel az állítólagos Michelangelo-remekmű eredetiségét illetően. A Michelangelo-szakértők szerint az 1494-re datált, hársfából faragott Jézusnak furcsák az arányai, és a szobor valószínűleg nem a reneszánsz zseni alkotása, hanem egy korabeli, ismeretlen nevű fafaragó kisiparosé, aki több tucat hasonló szobrot készített.

Gyanút kelt az is, hogy a feszület egy valódi Michelangelo-remekműhöz képest túlságosan olcsón került a kulturális minisztérium tulajdonába: a torinói műkereskedő, akitől vásárolták, korábban 15 millió euróért kínálta magángyűjteményeknek, amelyek azonban mind elzárkóztak a vásárlástól.

A most vitatott műkincsbeszerzést egy éve nagy csinnadrattával ünnepelték a római parlamentben, Giorgio Napolitano államfő jelenlétében. A kereszt azóta az országot járja, jelenleg a nápolyi püspökség múzeumában van kiállítva. Sandro Bondi kulturális miniszter váltig állítja, hogy a feszület valódi Michelangelo-mű.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár