2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurált herendi kancsópár a hónap műtárgya

2010. július 6. 11:02

Az 1846-ban, Herenden készített, és nemrég különleges szakértelemmel restaurált "Levegő" és "Víz" kancsópár lett a hónap műtárgya a Magyar Nemzeti Múzeumban: a műalkotások a Megmentett műkincsek 2010 című kiállításon láthatók.

A két, természeti elemet, a levegőt és a vizet szimbolizáló kancsó előképei 18. századi remekművek, egy öt darabos készlet darabjai, melyeket Johann Joachim Kändler tervezett 1741-1742 között. A XV. Lajos udvarának diplomáciai célú ajándékul szánt edényeket, a tervezés és kivitelezés remekeit, mind a mai napig a gyár leglenyűgözőbb termékei között tartják számon, amelyeket kisebb módosításokkal, több mint száz éven át gyártott a Meisseni Porcelán Manufaktúra.

A neves mester négy elemet megjelenítő, allegorikus díszkancsó sorozatát Fischer Mór, a Herendi Manufaktúra gyártmányainak sorába felvette, és a replikák, melyek már a meisseni gyár 19. századi termékei alapján készültek, a Magyar Nemzeti Múzeum épületében megrendezett 1846-os Iparmű Kiállításon nagy sikert arattak.

A múzeum gyűjteményében lévő "Víz" és "Levegő" elnevezésű kancsókat korábban már restaurálták, melynek során letört, elveszett díszítményeik nagy részét pótolták. Újrarestaurálásukra a kiegészítések formai pontatlansága, újabb törések és hiányok keletkezése miatt került sor.

Hugyecsek Balázs restaurátor munkája során kiderült, hogy a kancsókat a szokásosnál alacsonyabb, maximum 1100 Celsius fokon égették ki, viszont az égetés illetve az úgynevezett hőn tartás hosszabb ideig tartott. Erre azért lehetett szükség, mert a nagy súlyú tárgyak magas tüzű égetésnél deformálódhatnak, mint azt a kancsók, a Herendi Porcelánművészeti Múzeum formatárában őrzött megrogyott és formai elváltozást szenvedett példányai is bizonyítják. A formatárban ép darabokat is őriznek, az ezekről vett szilikonnegatívok segítségével a hiányzó illetve a korábban nem megfelelően kiegészített plasztikus részek pótlásai hitelesen elkészíthetők voltak. Az előző restaurálás során nem kutatták fel a mintapéldányokat, így több hiányzó részt tévesen egészítettek ki, például az egyik, eredetileg fúvós hangszert tartó figura kezébe hárfát helyeztek.

Az új kiegészítések töltött epoxigyantából készültek. Méretre igazításuk és alapszínük felfestése után felragasztásuk következett, szintén epoxigyantával. A pótlásokon a porcelán retusálása akrilfesték és retuspisztoly alkalmazásával, a tónusozás ecsettel felhordott akrilfestékkel történt. A retusált részekre kétkomponensű akril-poliuretán védő lakkréteg került.

A tárgyak a Megmentett műkincsek 2010 című, a Magyar Képzőművészeti Egyetem végzős hallgatóinak diplomamunkáit bemutató kiállításon láthatók. A kiállítás nyár végéig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum első emeleti kiállító termeiben.

A kiállításról a múzeum oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár