2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Visszaépítenék az összedőlt szélmalmot

2010. július 2. 09:04

Csütörtökön hajnalban összedőlt a Bács-Kiskun megyei Felsőszentiván műemlék szélmalma. A helybeliek már a visszaépítését tervezik - írja a műemlékem.hu.

„Két hatalmas adagban kaptuk meg májustól az esőzéseket, legutóbb néhány óra alatt 100 milliméter csapadék zúdult ránk. Ugyan a szélmalom dombon állt, ám ez már sok volt neki” - mondta el a műemlékem.hu-nak Felsőszentiván polgármestere.

Vörös Szilárd hozzátette: ugyan néhány nappal az összeomlás előtt a tulajdonosok jelezték az önkormányzatnak, hogy néhány repedést látnak a szélmalom falán, ám a helyszíni szemle során nem bukkantak vészjósló jelekre. „Szerencse, hogy nem fogtunk neki a falak aládúcolásának, megerősítésének, hiszen ha a munkálatok közben dől romba az épület, akár tragédia is bekövetkezhetett volna” - mondta a polgármester.

A 19. század végén épült szélmalom igazi értékét az eredeti és működőképes belső szerkezet adta. Ugyan a hatvanas évek eleje óta nem őröltek benne, ám a különböző alkatrészek a helyükön maradtak.

„Július első két hetében kerül sor a maradványok szakszerű elbontására. Ekkor gondosan dokumentáljuk, mi maradt épen a belső szerkezetből, mi az, ami menthető és mi az, amit pótolni kell” - jelentette ki Vörös Szilárd. „A szakértői becslés szerint ugyanis 20 millió forintból visszaépíthető a szélmalom, ami persze hatalmas összeg a településünknek, de abban bízunk, hogy sikerül megnyernünk az ügynek az adakozásra hajló embereket, cégeket.”

További képek az összedőlt szélmalomról a műemlékem.hu magazinjában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár